Üretici vatandaşı sahte bala karşı uyardı

Arıcılar bu sene zorlu bir yıl geçirdi. Bal üreticilerini koruyacak kooperatiflerin yetersiz oluşu da üreticinin kanayan yarası. Üreticiler kooperatifçiliğin yaygınlaştırılmasını istiyor. Ayrıca üreticiler vatandaşları sahte bal konusunda uyardı.

Üretici vatandaşı sahte bala karşı uyardı

Haber: Yalçın Semir Akarsu

Bu senenin kurak geçmesi arıcılık sektöründe ciddi verim kayıplarına neden oldu. Bir çok bölgede yüzde 60’lara varan verim kaybı yaşandı.

Kuraklık arıcılığı da vurdu. Türkiye’de bal üretiminin büyük bölümünün yapıldığı Güney Doğu Anadolu bölgesinde kuraklıktan dolayı verim yok denecek kadar az.

Girdi maliyetleri arttı. İklim kurak geçti. Bal üreticisi Mustafa Işık bal fiyatlarının değişmemesinden yakındı.

Bal piyasasının kanayan yarası, sahte bal. Üreticiler denetimlerin artırılmasını istiyor.

Bal sağımı yapıldıktan sonra kovan sayıları yarı yarıya düşüyor. Desteklemelerin sağım sonrası verilmesi ve yetersizliği de sektörün sorunlarından.

Tarım sektöründe bilinçsiz kimyasal ilaç kullanımı da toplu arı ölümlerine sebep oluyor. Adana Arıcılar Birliği Başkan Yardımcısı Adem Demiralp konuyu Ulusal Kanal’a değerlendirdi.

Arıcılık sektöründe kooperatifleşme önemli. Sarıçam Ziraat Odası Meclis Başkanı Bülent Yamaç, Adana bölgesinde bulunan ve 1800 civarı üreticinin balını alan Binboğa Bal Kooperatifi’nin çalışmalarına dikkat çekti.

Her ne kadar Adana bölgesinde Bal kooperatifçiliği yapılıyorsa da, henüz bölgenin üretim kapasitesini karşılayacak seviyede değil. Üreticiler kooperatifçiliğin yaygınlaştırılmasını istiyor.

# adana # türkiye # üretici # vatandaş # bal # kooperatif # sahte bal # bal üretimi