Asgari ücret artışı neleri etkileyecek?

2022 yılı asgari ücretinin yankıları sürüyor. Gelir ve damga vergisinin kaldırılması için kanuni düzenleme önümüzdeki hafta Meclis’e gelecek. Yeni dönemde asgari ücretli evli ve çocuklu çalışanlara verilen Asgari Geçim İndirimi de olmayacak. Peki, yükselen asgari ücret hangi kalemleri etkileyecek?

Asgari ücret artışı neleri etkileyecek?

Belirlenen 2022 yılı asgari ücreti ile birçok yeniliğe imza atılıyor.

Asgari ücret rakamıyla birlikte işverenin yükünü hafifletmek için gelir ve damga vergisi de kaldırıldı. Gözler şimdi yapılacak kanuni düzenlemeye çevrildi. Söz konusu vergilerin kaldırılması için Ak Parti Meclis’e bir kanun teklifi sunacak. Teklifin önümüzdeki hafta Meclis’e geleceği açıklandı.

Yeni kararlarla asgari ücret üzerindeki vergi kaldırılırken, gelir vergisinden düşülerek çalışana geri ödenen Asgari Geçim İndirimi AGİ de son buldu. Böylece bekâr bir işçinin alacağı 4 bin 253 lira evli ve çocuklu çalışan için de geçerli olacak.

Açıklanan yeni rakam sadece asgari ücretle çalışanları etkilemedi. Asgari ücrete gelen zamla pek çok ödeme de yeniden belirlenecek. 2022 yılında en düşük işsizlik maaşı 2 bin 137 lira, en yüksek işsizlik maaşı da 4 bin 260 lira olacak.

65 yaş aylığı, iş göremezlik ödeneği, bireysel emeklilik sistemine devlet katkısı miktarı, engelli aylığı, evde bakım parası da zamlanacak. Kıdem tazminatı tavanı da 12 bin 975 liraya yükselecek.

İşçilerin ihbar tazminatlarında da yükselmeye gidilecek. Ayrıca yeni asgari ücretle daha fazla kişi Genel Sağlık Sigortası primlerinde devlet şemsiyesi altına girmiş olacak. Sigorta primleri artarken, esnaf primleri de yükselecek.

Öte yandan asgari ücretin kamuoyuna duyurulmasının ardından yeni açıklamalar da geldi. Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak katıldığı bir televizyon programında, asgari ücretin vergi dışı bırakılması talebinin kabul edilmesinin önemli bir kazanım olduğunu belirtti.

Kavlak, “Tüm çalışanların yıllık brüt asgari ücretin 12 katına kadarki gelirinin vergiden muafiyeti önemli bir kazanım oldu” dedi.

# meclis # artış # ücret # Asgari ücret # gelir vergisi # damga vergisi