Bakan Bilgin Ulusal Kanal'a konuştu: 3600 ek gösterge için tarih verdi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 3600 ek gösterge için haftaya toplanacaklarını açıkladı. Ulusal Kanal’a konuşan Bilgin, 3600 ek gösterge konusunda sürprizleri olacaklarını söyledi. Kadroya alınmayan taşeron işçilerin sorunlarını 2022’de çözeceklerini belirten Bilgin, mevsimlik işçilerin sürekli kadrosuna alınması yönündeki tartışmaya da değindi.

Bakan Bilgin Ulusal Kanal'a konuştu: 3600 ek gösterge için tarih verdi

Ekonomiye ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Vatandaşların merakla beklediği sorulara yanıt verdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Ulusal Kanal Muhabiri Seda Akyüz’e konuştu. Asgari ücretten sonra 3600 ek göstergenin ele alınacağını işaret eden Bilgin, çalışmaların başladığını ifade etti:

- Önümüzdeki hafta toplantı yapacağız. İşçilerimiz gibi memurlarımızın da yüzünü güldürecek adımlar atacağız. Kapsamı konusunda şimdilik bir şey söylemeyeyim ancak orada da sürprizlerimiz olacak.

Bilgin, kadroya alınmayan taşeron işçilerin son durumunu da paylaştı:

- Çok küçük bir grup var. Türk-İş’in de bu konuda talepleri var. Bunun için bir kanun değişikliği gerekiyor. Örneğin bir işletme var diyelim havaalanında özel işletme almış. Onun işçileri var. Bir de KİT’ler var. Onlara bir çözüm yolu bulmak istiyoruz. Çalışıyoruz. 2022’de inşallah çözeceğiz.

Bakan Bilgin, mevsimlik işçilerin sürekli kadrosuna alınması adım atılıp atılmayacağını da açıkladı:

- Ya 40 yıl mevsimlik işçi olmaz ki. Sürekli işçi haklarına sahip kılmamız lazım. Bunun üzerine çalışıyoruz. O konuyu çözmemiz gerekiyor. Çünkü bu biraz da şöyle, bizim mevzuatımızda çok sayıda sonradan eklenmiş çalışma statüsü var. Yenisini ekliyorsunuz eskisi ile çelişiyor. İşte İş ve Borçlar Kanunu’nda yapılacak değişiklik bunları önleyecek.

İş ve Borçlar Kanunu’na ilişkin önerilerin tartışılacağını belirten Bilgin, emeklilikte yaşa takılanların durumuna da değindi:

- Şimdi önceliğimiz asgari ücretti bunu tamamladık. Sırada 3600 ek gösterge var. Daha sonra taşeron işçiler, mevsimlik çalışanlarımızın sürekli kadrosuna alınması… Bir öncelik sıralamamız var. Her zaman emeğin yanındayız. Tüm çalışanlarımızın sorunu bizim sorunumuzdur. Ama dediğim gibi öncelik sıralamamız var.

Vedat Bilgin, kısa çalışma ödeneği alıp emekliliği ötelenen çalışanlara yönelik görüşünü de açıkladı. Mücbir sebepten dolayı bunun borçlanma olmadan işçinin hakkı olarak görülmesi fikrinde olduğunu kaydeden Bilgin, hukukçularla bir çalışma yaptıklarını ifade etti:

- Orada önerecekleri değişiklikler ortaya çıktıktan sonra onu konuşabilirim. Kanun değişikliği gerekiyor. Onları çözdükten sonra konuşuruz. Farklı fikirler var. Ben bu kanaatteyim ama teknik olarak meselenin tüm boyutlarıyla ilgilenemedim.

# ekonomi # ulusal kanal # 3600 ek gösterge # işçi # vedat bilgin # mevsimlik işçi