TÜSİAD'dan yeni ekonomi modeline itiraz

TÜSİAD, yeni ekonomi modeli hakkında dikkat çeken açıklamalar yaptı. Açıklama, TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu görüşmesi sonrası geldi. Üretim ve istihdama dayalı yeni ekonomi programının başarısız olacağını iddia eden TÜSİAD, yeni iktisadi tercihlerin güvensizlik ve istikrarsızlık oluşturduğunu öne sürdü. Yazılı açıklamada, "Genel kabul görmüş iktisat bilimi kurallarına hızla dönülmeli" denildi. TÜSİAD'ın son dönemde Türkiye'ye dayatılan yargı karalarını ve ABD ile ilişkilerin düzeltilmesi gerektiğini savunduğu biliniyor.

TÜSİAD'dan yeni ekonomi modeline itiraz

Türkiye'nin yeni ekonomi politikalarını eleştirdiler, Türkiye'nin ekonomik bağımsızlık savaşı için çizdiği rotayı hedef aldılar.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşme sonrası TÜSİAD'dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

- Son dönemde yaşadığımız istikrarsızlıklar sonucunda, denenmekte olan ekonomi programıyla amaçlanan sonuçlara erişilemeyeceği netleşmiştir. TÜSİAD olarak, bu iktisadi çerçeve çizilmeden evvel de, süreç devam ederken de, erken faiz indirimi ile oluşan politikaların istikrarsızlık yaratacağına dair görüşlerimizi hem kamu kurumları hem de kamuoyuyla pek çok kez paylaştık. Ekonomide serbest piyasa kurallarının uygulanmasından asla vazgeçilmemeli.

- Ülkemizde “kurumsuzlaşma” sorununa daha önce de işaret etmiş, kalkınmamız için gerekli yaklaşımı “Yeni Bir Anlayışla Geleceği İnşa: İnsan, Bilim, Kurumlar” adlı çalışmamız ile kamuoyuyla paylaşmıştık. Ülke ekonomimize fayda sağlayacak, öngörülebilirliğin, yatırım ortamının ve kalkınmanın önünü açacak kural bazlı politikaları hayata geçirmeliyiz. Kurumların ve kuralların kapsayıcı ve etkin şekilde güçlendirilmesi başta olmak üzere atılacak adımlar ülkemizde güven ortamının oluşması için elzemdir. Uygulamada AİHM mahkemesi kararlarına ve AYM kararlarına uyulamlıdır.

Daha önce teröristlerin serbest kalması için Türkiye'ye dayatılan yargı kararlarını savunan TÜSİAD, üretim ve istihdama dayalı yeni ekonomi programının başarısız olacağını iddia etti:

- İzlenen ekonomi politikası yalnızca iş dünyası için değil, tüm vatandaşlarımız için yeni ekonomik sorunlar yaratmaktadır. Uzun dönemde de çok daha büyük yapısal problemlere yol açma riski artmıştır. En fazla faydalanması beklenen ihracatçılarımız dahi bu ortamdan zarar görmektedir. Tüm bunların sonucunda, son dönemde ekonomide oluşan hasarın tespitini yapıp öncelikle serbest piyasa işleyişi çerçevesinde, tüm paydaşların desteğinin alındığı, genel kabul görmüş iktisat bilimi kurallarına hızla dönülmesinin gereği açıktır.

PKK'nın Meclis'teki temsilcisi HDP'ye yaptığı ziyaretle de hatırlanan TÜSİAD, yeni iktisadi tercihlerin güvensizlik ve istikrarsızlık ortamı oluşturduğunu savundu. Dövize olan talebin ekonomik dengeleri bozduğunu öne sürdü:

- En önemli müttefikimiz ABD ile sorunlarımız artık çözülmelidir. Güven ilişkisini tamir edecek adımlar karşılıklı atılmalıdır.

# kemal kılıçdaroğlu # ekonomi # istihdam # CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu # yatırım # üretim # tüsiad # Simone Kaslowski