New York Times Pentagon'un gizli belgelerine ulaştı: İşte ABD'nin Asya'daki sivil katliamları

New York Times gazetesi, ABD Savunma Bakanlığının gizli belge ve yazışmalarına ulaştı, kapsamlı bir yazı dizisi hazırladı. Belgelerde, ABD’nin Orta Doğu’daki hava saldırılarının ne kadar büyük bir fiyaskoyla sonuçlandığı ve sivil katliamlarını nasıl gizlediği gözler önüne serildi.

New York Times Pentagon'un gizli belgelerine ulaştı: İşte ABD'nin Asya'daki sivil katliamları

Amerika Birleşik Devletleri, New York Times'ın yayınladığı Pentagon belgelerini konuşuyor.

ABD Savunma Bakanlığı'nın gizli belge ve yazışmalarına ulaşan New York Times, Amerika’nın Orta Doğu'daki hava saldırılarının fiyasko ile sonuçlandığını sayfalarına taşıdı.

2014’ten beri elde edilen bin 300’den fazla Pentagon yazışması ve belgeyi inceleyen gazete, Irak, Suriye ve Afganistan’da aralarında çok sayıda çocuğun da olduğu binlerce sivilin ABD tarafından istihbarat sorgulanmadan alelacele öldürüldüğünü ortaya çıkardı.

Haberde, ABD’nin istihbarat zafiyeti “fiyasko” olarak nitelenirken, sivil katliamların sistematik hale geldiği ve Pentagon’un bu verileri kamuoyundan gizlediği belirtildi.

Resmi rakamlara göre, Irak, Suriye ve Afganistan’daki hava operasyonlarında bin 500'e yakın sivil hayatını kaybetti. Ancak New York Times’ın incelediği belgelere göre, sivil ölümler resmi rakamların çok çok üzerinde…

Öte yandan New York Times’ın kapsamlı haberinde Türkiye ile ilgili de bir detay dikkat çekti…ABD’nin 2016 yılında Musul’daki hava saldırılarında öldürdüğü iddia edilen Avustralyalı IŞİD üyesi Neil Prakash’ın aylar sonra ortaya çıktığına dikkat çekildi.

Pentagon’un belgelerinde 2016 yılında gerçekleşen hava saldırısında 4 kişinin öldüğü belirtilirken Prakash ise aylar sonra Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışırken yakalanmıştı.

# amerika # ışid # suriye # Afganistan # New York Times # pentagon # orta doğu