18 maddelik ekonomi kanun teklifi Meclis'te: BES'te devlet katkısı artıyor

Yeni Ekonomi Paketi’ni içeren torba kanun teklifinin görüşmeleri Meclis’te başladı. Kur korumalı mevduat uygulaması için düzenlemelerin yer aldığı 18 maddelik kanun teklifinin tümü üzerindeki görüşme tamamlandı. Teklifle, Merkez Bankası ile mevduat hesabının açıldığı bankalara kaynak aktarımında yetki Hazine ve Maliye Bakanlığına verilecek. Türk lirasına talebin artırılması amacıyla yabancı para, altın olan fonlardan kâr payları istisna dışında tutulacak.

18 maddelik ekonomi kanun teklifi Meclis'te: BES'te devlet katkısı artıyor

Haber: Buse Gençtürk - Kamera: Uğur Pideci

Türk Lirasını koruma hamlesi için adımların da yer aldığı kanun teklifi için komisyonda maraton başladı.

Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda 18 maddelik Yeni Ekonomi Paketi düzenlemesine yönelik teklifin görüşmelerine 7 Ocak’ta geçildi. Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, kanun teklifiyle ilgili üyelere bilgi verdi:

- Cari açığı azaltarak büyümemizi daha sürdürülebilir bir zeminde yürütmemize imkan sağlayacak bir çerçeve oluşuyor.

- Yüzde 30’a çıkarıyoruz. Parasını süre dolmadan çekenlerin hakları yanıyordu. Belli harcama kalemleri için evlilik gibi, ev sahibi olmak gibi kalemler için belli limitleri geçmemek üzere kısmi olarak sistemden para kullanılmasını sağlıyoruz.

- Memurlarımıza yüzde 30’un üzerinde bir ilave artış sağlanmış. Enflasyonun da üzerinde bir artış sağlanmış oluyor.

18 maddelik kanun teklifinde, Merkez Bankası ve hesabın açıldığı bankalara kaynak aktarılması için Hazine ve Maliye Bakanlığı'na yetki verilecek.

Ödenecek destek tutarını ve hesaplama yöntemini, destekten yararlanacak gerçek kişi kapsamını belirlemede ise yetkili kişi Cumhurbaşkanı olacak.

Kur farkı desteğinin haksız yapıldığı tespit edilmesi durumunda da sorumluluk bankalarda olacak. Söz konusu ödemeler gecikme zammıyla birlikte tahsil edilecek.

Yeni düzenlemelerle Bireysel Emeklilik Sistemi’ne BES yüzde 25 olan devlet katkısı artırılacak.

Milyonlarca memurun ve emeklilerin maaşlarına yapılacak zam da kanun teklifinde yer alan maddelerden biri.

Tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasıyla 7 Ocak'ta teklifin maddelerine geçildi. Teklifin ilk imzacısı Ak Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk sunumda, Türkiye’nin yeni ekonomi modelinin temelinin yatırım, üretim, istihdam ve ihracatın artırılmasına dayandığını belirtti.

Öztürk, üretime dayalı ihracat öncelikli modelde başarı sağlayabilmesi için makroekonomik istikrarın korunmasının zorunluluk olduğuna işaret etti. Ak Partili vekil, Türk lirasına talebin artırılması amacıyla portföyünde yabancı para, altın olan fonlardan kâr paylarının istisna kapsamı dışında tutulduğunu bildirdi.

Ak Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi kanun teklifinin ayrıntıları Ulusal Kanal özel değerlendirdi. Teklifle kademeli doğalgaz sistemine geçilmesi ile BOTAŞ'a il veya bölge bazında fiyatlandırma konusunda yetki verilmesinin olumlu olduğunu belirtti.

# ak parti # ekonomi # meclis # Hazine ve Maliye BakanlığI # doğal gaz # BES # cevdet yılmaz # eknomi