Kurdaki düşüş fiyatlara yansımadı: Gübrede döviz etkisi sürüyor

Kurda yaşanılan düşüşün ardından gübre fiyatları da gerilemeye başladı. Ulusal Kanal gübre fiyatındaki son durumu yerinde inceledi. Üreticinin kullandığı hangi gübre ne kadara satılıyor?

Kurdaki düşüş fiyatlara yansımadı: Gübrede döviz etkisi sürüyor

Haber: Yalçın Semir Akarsu

Son aylarda yaşanılan kurdaki artış gübrefiyatlarının yüzde 400 oranında artmasına sebep oldu. Kur yüzde 35 civarında gerilese de gübre fiyatlarında elle tutulur bir düşüş yaşanmadı.

Gübre hammaddesinde yüzde 95 dışa bağımlıyız. Fiyatlarda kur farkı ve yurt dışı fiyat artışları da oldukça etkili.

Gübrede yaşanılan sorunların küresel olduğunu söyleyen Gübre Satış ve Pazarlama Müdürü Ziraat Mühendisi Halil Kılıçaslan, gübre hammaddesi yurt dışı alış fiyatında da 2021 yılında ciddi oranda artış yaşandığını belirtti.

Kılıçaslan, Türkiye’de kimyasal gübre hammaddesinin sınırlı oluşundan dolayı milli bir üretimin yapılamayacağını ifade etti.

Gübrede dışa bağımlılığı azaltmanın yolu, toprağa da faydası bulunan organik ve organomineral gübre kullanımından geçiyor.

Aynı zamanda tarımda millileşme açısından önemli olan organik ve organomineral gübre kullanımı için, üreticilere devlet destek veriyor.

Mevcut durumda kimyasal gübre fiyatlarını kısmen de olsa kontrol altında tutabilmek için hammadde tedarikinde de devlet müdahalesi önemli.

# adana # ekonomi # fiyat # Döviz # kur # çiftçi # Tarım # ziraat # Gübre