Veterinerlerden sokak hayvanları genelgesine destek

Çevre Bakanlığı'nın tehlike arz eden sokak hayvanlarına karşı alınacak tedbirlerle ilgili 81 ile valilik ve belediyelere gönderdiği genelgeye veterinerlerden destek geldi. Belediyelere bu konuyla ilgili daha fazla kaynak ayrılması gerektiğini belirten veteriner hekimleri, istihdam sorununun da çözülmesini istedi. Alt yapı imkansızlıkların giderilmesi gerektiğini de ifade eden hekimler, İçişleri ile Tarım Bakanlığı, hayvan sahipleri ve Veteriner Hekimleri Birliği'nin iş birliği ile hareket etmesini talep etti.

Veterinerlerden sokak hayvanları genelgesine destek

Tehlikeli, sahipsiz sokak hayvanlarına karşı tedbirlerin sahada uygulanması için alt yapı sorunları ve veteriner istihdamının çözülmesi istendi. Bakanlıklar, belediye ve veterinerlerin ortak hareket etmesi talep edildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tehlikeli hayvanlara harekete geçti. 81 il valiliği ile belediyelere gönderilen 17 maddelik genelgede alınacak tedbirler sıralandı.

Bakanlığın yayınladığı genelgeye veterinerlerden de destek geldi. Genelgeyi olumlu bulan hekimler, alt yapı, veteriner eksiğinin ise giderilmesini istedi.

Ulusal Kanal'a değerlendirmelerde bulunana Veteriner Hekimleri Birliği 2'nci Başkanı Haluk Askaroğlu, belediyelere daha fazla kaynak aktarılması gerektiğini de belirtti. Askaroğlu, Bakanlıklar, hayvan sahipleri ve veterinerlere düşen görevleri de anlattı:

- Genelge son derece sağlıklı. Ancak tüm belediyeler hayvan barınaklarına sahip değil. Veteriner istihdam sorunu çıktı. Alt yapı imkansızlıklar ehil veterinerlerin istihdam edilmemesi nedeniyle istediğimiz yere gelmiyor.

- Belediyelere kaynak artırılması gerekiyor. Tarım Bakanlığı bünyesinde hayvan refahı fonu oluşturulabilir. İlaç mama yem sektörüne bu paradan fon ayrılabilir. Yasa kapsamında kesilen cezalar fona aktarılabilir. İçişleri Bakanlığı da kolluk tarafında denetimleri yapılır. Hayvan sahipleri, kısırlaştırma, ağızlık takma görevini yapacak.

Öte yandan İçişleri Bakanlığı, 2020'den bugüne kadar tehlikeli köpek ırklarını vatandaşların yoğun olduğu yerlerde ağızlıksız gezdiren 1964 kişiye ceza kesildiğini açıkladı. Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanları besleyen 384 kişiye de idari para cezası uygulandığı belirtildi.

Hayvan Durum İzleme HAYDİ mobil uygulamasının hayata geçirildiğini belirten Bakanlık, 30 bin 82 ihbar yapıldığını ifade etti. 1740 kişi hakkında adli işlem yapıldığı da aktarıldı.

# sokak hayvanları # çevre ve şehircilik bakanlığı