Sağlık Bakanlığı Ankara'da SMA tarama sistemi kurdu

Türkiye'de binlerce bebek SMA hastalığıyla pençeleşiyor. Milyonlarca lira tutan tedavi masraflarını bulamayan aileler de keder içinde. Sağlık Bakanlığı SMA hastalığının önlenmesi için önemli bir adım attı. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Genetik Hastalıklar Tarama Laboratuarında kurulan SMA tarama sistemi basına tanıtıldı. Türkiye dünyada bu hizmeti veren birkaç ülke arasına girdi.

Sağlık Bakanlığı Ankara'da SMA tarama sistemi kurdu

Sağlık Bakanlığı, anne-baba adaylarının SMA testi yaptırabilmesi için uygulama başlattı. Ankara'daki Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Genetik Hastalıklar Tarama Laboratuarı’nda SMA taraması için sistem kuruldu.

Tıbbi Genetik Uzmanı Doç. Dr. Taha Bahsi, uygulama hakkında bilgi verdi.

Türkiye'de her yıl 600 bin çiftin evleniyor. laboratuarın kapasitesi buna göre planlandı.

Tıbbi Genetik Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Cevdet Ceylan, SMA riski saptanan çiftlere ne önerileceğini anlattı.

SMA taraması yurt genelinde de hızla yaygınlaştırılıyor. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da anne-baba olmayı planlayan çiftlere yönelik SMA taraması başladı.

SMA taramasından geçmek isteyen çiftler aile sağlığı merkezlerine başvuruyor. Hizmet tüm aile hekimliklerinde ücretsiz veriliyor. Program sayesinde anne-baba-adayları bebek sahibi olmadan önce bebeğin SMA riski taşıyıp taşımayacağını öğrenebilecek. SMA riski ortaya çıkan anne baba adaylarına da uzmanlar tarafından danışmanlık yapılacak.

# ankara # türkiye # Edirne # sağlık bakanlığı # hastalık # kırklareli # SMA # halk sağlığı