ABD'den NATO'ya Ukrayna baskısı

Rusya'yı kuşatmayı hedefleyen ABD, 30 üyesi bulunan NATO ittifakına Ukrayna'yı da dahil etmek istiyor. Rusya'nın kırmızı çizgi ilan ettiği ve kabuk edilemez dediği üyelik konusunda ABD ve Batı kışkırtma çabalarını sürdürüyor. ABD bir yandan da kararların oy birliği ile alındığı ittifaka Ukrayna'yı VETO etmeyin baskısı yapıyor. Ancak buna rağmen Macaristan Ukrayna'nın NATO ittifakına alınmasına sıcak bakmıyor. İttifak içinde olmasına rağmen Asya ile yakın ilişkileri bulunan Macaristan, daha önce

ABD'nin başını çektiği BATI Rusya'yı kuşatmak için silah desteğini sürdürdüğü Ukrayna'yı NATO ittifakına da dahil etmek istiyor.

Rusya'nın kırmızı çizgi ilan ettiği ve kabul edilemez olarak gördüğü üyelik ile ilgili ABD ve NATO'dan kışkırtma açıklamaları gelmeye devam ediyor.

ABD ve Rusya heyetleri, Ukrayna'da gerilimi azaltma amacıyla 10 Ocak'ta İsviçre'nin Cenevre kentinde bir araya gelmişlerdi. Görüşmeler sürerken, NATO-Rusya Konseyi de Brüksel'de 2019'dan bu yana ilk kez toplandı. 4 saat süren toplantının gündeminde Ukrayna'nın NATO üyeliği konusu da vardı.

Krizin daha da tırmandığı toplantı sonrası taraflardan sert açıklamalar geldi. NATO, Rusya'nın güvenlik garantisi ve NATO genişlemesinin durdurulması gibi taleplerini reddetti.

Toplantı sonrası konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Avrupa'da silahlı çatışma tehlikesi olduğunu söyledi.

NATO'nun tutumunun Moskova açısından kabul edilemez olduğunu belirten Rusya da ittifakın genişlemeye devam etmesinin Avrupa'nın güvenliği açısından önceden kestirilemeyecek sonuçları olacağını vurguladı.

NATO'nun Ukrayna'nın üyeliği ile ilgili "genişlemeye açık kapı bırakıyoruz" mesajı sonrası bir açıklama da ABD'den geldi.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, ülkesinin ve diğer NATO üyelerinin, Ukrayna'nın askeri ittifaka üyeliğinin veto edilmesini asla kabul etmeyeceklerini söyledi. ABD'li temsilcinin bu açıklaması ittifaka VETO etmeme baskısı olarak yorumlandı.

MACARİSTAN'DAN UKRAYNA'YA NATO VETOSU

Kararların oy birliğiyle alındığı ittifakta bir üye veto ederse alınacak karar uygulanamıyor. Sherman'ın bu açıklamayı yapmasının ardından NATO içinde Ukrayna'nın üyeliğine karşı olan ülkeler mi var sorusunu da gündeme getirdi. Birden fazla mı henüz bilinmiyor ama NATO üyesi Macaristan'ın daha önce yaptığı açıklamalarda Ukrayna'nın üyeliğine karşı çıkıyor.

Budapeşte yönetimi Ukrayna'daki Macar azınlık ve Macaristan karşıtı kararlar nedeniyle Kiev yönetimine tepkili. Macaristan'dan daha önce yapılan açıklamalarda Ukrayna'nın NATO üyeliğine karşı çıkılacağı ifade edilmişti.

2017 yılında NATO-Ukrayna Komisyonu Zirvesini veto eden Macaristan, bu konuda 2020 yılında yaptığı son açıklamada da kararın arkasında olduğunu açıklamıştı.

ABD'nin başını çektiği BATI'nın Rusya'yı kışkırtma adımlarına destek vermeyen Macaristan uzun NATO ittifakı üyesi olmasına rağmen Asya ile yakın ilişkiler kuruyor. Türkiye ile de yakın ilişkileri bulunan Macaristan ve Başbakanı Viktor Orban son dönemde AB ve Atlantik karşıtı adımları nedeniyle sık sık hedef alınıyor.

# abd # türkiye # rusya # Ukrayna # güvenlik # destek # avrupa # nato # avrupa birliği # brüksel # ocak # macaristan # Wendy Sherman # jens stoltenberg