''Ukrayna'da ortamı geren ABD''

ABD'nin Karadeniz’deki kışkırtıcı faaliyetleri sürüyor. Gelişmeleri yakından takip eden Ankara, Karadeniz'in barış denizi olması için Montrö Sözleşmesi'nin üzerinde kararlılıkla duruyor. Konu Çarşamba günü toplanacak Bakanlar Kurulu'nda da en önemli gündem başlıklarından olacak. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da 16 Şubat'ta NATO Savunma Bakanları toplantısına katılacak. Siyasetin de gündeminde olan gelişmeler ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den kritik açıklamalar geldi.

Washington, Karadeniz'deki gerilimin tırmandırılması için kışkırtıcı faaliyetlerine devam ediyor. Gelişmeler Türkiye'den yakından takip ediliyor.

NATO’nun genişleme adımları devam ederken Türkiye Karadeniz’de barış ve huzurun sağlanması için Montrö Sözleşmesi vurgusu yapıyor. Ankara, arabuluculuk görevinde üzerine düşeni yapmaya devam edeceği yönünde mesajlar veriyor.

Tüm bu notlar 16 Şubat Çarşamba günü yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında değerlendirilecek. Türkiye'nin atacağı adımlar ele alınacak.

16 Şubat günü başka bir toplantı daha başlayacak. O da Brüksel'de NATO Savunma Bakanları'nın katılımıyla olacak. İki gün sürecek toplantılara Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da katılım sağlayacak. Akar’ın toplantıda Türkiye’nin duruşunu bir kez daha vurgulaması bekleniyor.

Sahada bu gelişmeler yaşanırken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Meclis kürsüsünden önemli mesajlar verdi. Partisinin grup toplantısında konuşan Bahçeli, ortamı ABD’nin gerdiğine dikkat çekti:

- Ukrayna’da süregelen panik havasının güçlendirilmesi sistematik ve yıkıcı bir siyaset stratejisi olarak ilerletilmektedir ve faillerinin hüviyeti açıktadır.
- Ortamı geren ABD, Kiev Büyükelçiliği’ni boşaltma kararının yanında, Ukrayna’daki vatandaşlarını ülkeden ayrılmaya çağırmıştır. ABD Başkanı Biden’in, “ Dünya savaşı” ihtimalini telaffuz etmesi Kovid-19 salgınından çok daha vahim bir tehlikenin ayak sesi, krizin sınırlı bir alanda kalmayıp çok geniş bir coğrafyaya yayılabileceğinin ön haberidir.

Bahçeli, Moskova'dan yükselen diplomasi çağrılarının yapıcı bir tutum olduğunu kaydetti:

- Rusya Dışişleri Bakanı’nın “Müzakerelerle ilerlenebilecek bir yol görüyoruz” açıklaması derin karamsarlık ortamında iyimserliği besleyen bir çıkış olarak değerlendirmelidir. Rusya-Ukrayna arasında çıkacak bir savaşın en fazla mağduru olacak, muhtemel badirelere en çok maruz kalacak ülke Türkiye’dir.
# abd # ankara # türkiye # Ukrayna # mhp # bakanlar kurulu # dünya # Devlet # savunma # 16 Şubat # takip # siyaset