Atatürk'ün her Türk gencinin okumasını önerdiği 3 kitap

Mustafa Kemal Atatürk, Türk gençlerinin eğitiminde ve bilinçlenmesinde kitapların önemini vurgulayan bir liderdi. Kitaplar, onun için birer rehber ve öğretmen işlevi görüyordu. İşte Atatürk'ün her Türk gencinin okumasını önerdiği 4 kitap...

Atatürk'ün her Türk gencinin okumasını önerdiği 3 kitap

Mustafa Kemal Atatürk'ün önerdiği kitaplardan birisi "Beyaz Zambaklar Ülkesinde" kitabıydı.  "Beyaz Zambaklar Ülkesi", Grigory Petrov’un çeşitli aralıklarla çıktığı Finlandiya seyahatlerindeki notlardan oluşan Beyaz Zambaklar Ülkesinde, 1800’lerin sonlarında Finlandiya halkının içinde bulunduğu durumu, cehaletten kurtulmak için başta Johan Vilhelm Snellman olmak üzere ülkedeki bir avuç Fin aydınının verdiği olağanüstü mücadeleyi anlatır. Petrov’un 1923 yılında kaleme aldığı eser Finlandiya’ya adanmış olmakla beraber, gelişmekte olan ülkelere rehber olacak nitelikte bir uygarlık mücadelesinin öyküsüdür aynı zamanda.

ÇALIKUŞU

Romanda, İstanbul köklü bir ailenin kızı olan çocuk ruhlu Feride'nin çok sevdiği nişanlısı tarafından ihanete uğramasıyla kendini öğretmenlik mesleğine adaması ve hayatını kazanabilmek için Anadolu'da şehir şehir dolaşması anlatılır.

TOPLUM SÖZLEŞMESİ

Jean-Jacques Rousseau (1712-1778): Bilimler ve Sanatlar Üstüne Söylev’den Emile’e, İnsanlar Arasında Eşitsizliğin Kaynağı’ndan İtiraflar’a, insanlık tarihinde çığır açan Aydınlanma düşüncesinin en önemli Romantik düşünür-yazarıdır.
Toplum Sözleşmesi’yse (1762) yayımlandığı günden bugüne toplumların birarada yaşayışlarına ilişkin en temel düşünce yapıtlarından biri olma özelliğini sürdürmektedir.

# atatürk # kitap