Hüseyin Haydar Rus basınında

Şair Hüseyin Haydar’ın Darya Dugina için yazdığı şiirin, Rusya’daki yankısı devam ediyor. Haydar’ın Moskova Akşam gazetesinde yayımlanan geniş söyleşisinde şair, toplumcu şairlere çağrıda bulundu. Hüseyin Haydar, “Türk ve Rus şairlerin birleşme zamanıdır “dedi.

ALİ ULUSOY

Aydınlık'ın haberine göre Rusya ana medyasının temsilcilerinden Vechernyaya Moskova (Moskova Akşam) gazetesi, Dugina şiiri üzerine şair Hüseyin Haydar ile kapsamlı bir söyleşi yaptı. Haydar, 20 Ağustos'ta ABD destekli Ukrayna gizli servisi tarafından öldürülen Rus gazeteci ve siyaset bilimci Darya Dugina'nın anısına yazdığı şiirle gazetenin ve Rus basının dikkatini çekmişti. Şair Hüseyin Haydar’ın, Dugina için yazdığı şiir, Rusçaya çevrilmiş ve iki ülkenin kamuoyunda büyük beğeni toplamıştı. Moskova Akşam gazetesinde şair için “Rus okurların hayranlığını kazanan Türk Şairi Hüseyin Haydar,” ifadesi kullanıldı.

AYDINLIK’TA YAYIMLANAN ŞİİR FARKLI DİLLERE ÇEVRİLDİ

Rus akademisyen Darya Dugina’nın terör saldırısıyla öldürülmesi, Rusya’yı ve dostlarını yasa boğarken, olay üzerine Rusya dışında şiir yazan tek şair Hüseyin Haydar olmuştu. Gazetemizde Şairin Emeği köşesinde yayımlanan şiir, daha sonra İngilizce ve İsveççe gibi farklı dillere çevrildi.

Rus milletine baş sağlığı dileyen şiir, Darya Dugina’nın babası Alaksandr Dugin’in sosyal medya hesabından paylaşılmış ve çok kısa bir sürede Rus okurun beğenisini toplamıştı. Şiirin Türkçe-Rusça klibinin sosyal medyada paylaşılması ise Rusya ile Türkiye arasında bir gönül köprüsü kurdu.

Çarpıcı imgelerle örülü şiir, okur ve izleyiciler üzerinde büyük etki yarattı. Rusya’nın en yaygın gazetelerinden "Moskova Vechernyaya” ve çok dilde yayın yapan "Vechernyaya Moskova" haber sitesinin, Hüseyin Haydar’ı tanıtan bu geniş röportajı iki ülke arasındaki güncel sanat ve siyaset ilişkilerine de ışık tuttu. 600 bin tiraja ulaşan etkili gazete, aynı zamanda Lenin Nişanı sahibi.

"SANAT SİYASET İLİŞKİSİ BİR BÜTÜNDÜR"

"Vechernyaya Moskova"nın birleşik haber servisi editörlerinden Denis Vlasenko tarafından yapılan röportajda Haydar, seçkin bir Türk dostu olan Darya Dugina’nın vatansever, mücadeleci, insancıl kimliğine değindi. Türk – Rus işbirliğinin önemi üzerinde duran şair Hüseyin Haydar aynı zamanda siyasi ilişkilerin sanatla, şiirle desteklenmesinin gerekliliğine vurgu yaptı, “Sanat siyaset ilişkisi bir bütündür,”  dedi.

Her sayısında geleneksel olarak o günün kahramanını ilan eden Vechernyaya Moskova gazetesi, 26 Ekim 2022 tarihli sayısının kahramanı olarak Hüseyin Haydar’ı okurlarına duyurdu. Ayrıca şairimizi, özel yaşamından sorularla da bir dosya halinde tanıtan röportajda, kültür ve sanat görüşlerinin yanı sıra Ukrayna sorununa da değinildi.

VATAN PARTİSİ, AYDINLIK GAZETESİ VE ULUSAL KANAL VAR

“Ukrayna Ayetleri adlı şiiri yazdınız. Bu şiir de tam zamanında yazıldı yayımlandı. Ukrayna'daki Rus harekâtını nasıl algılıyorsunuz?” Sorusuna şairin yanıtı şöyle:

- "Ukrayna Ayetleri” şiirinin yazılma mecburiyeti, gerçeğe ulaşmada şairin emeği, şairin namusu, şairin vicdan tanıklığı ve şairin cesareti adınadır. Bu konuda Türk kamuoyunda ve sanatçıları arasında kafa karışıklığı yaygındı. Çünkü Amerikancı basın olayı çarpıtarak pompaladı. Vatan Partisi, Ulusal Kanal, Aydınlık Gazetesi buna direndi ve gerçeği halka anlattı. Şiir de bu siyasetin sanat cephesinde doğdu. Burada, yoldan çıkıp şeytana uyan Zelenski’ye sert bir uyarı, ciddi bir nasihat vardır. Anladıysa tabii!

Hüseyin Haydar, bu noktada bir de çağrı yapıyor:

- Günümüzün çok sert siyasi mücadele ve savaş koşullarında toplumcu şairlere önemli görevler düşmektedir. Bu sorumluluk duygusuyla, artık Türk ve Rus şairlerinin birleşme zamanıdır!

"DARYA’NIN VARLIĞI KENDİLİĞİNDEN ŞİİR DOLUYDU"

“Daria Dugina'nın anısını bu şekilde onurlandırmak sizin için neden önemliydi?” sorusunu Haydar şöyle yanıtlıyor:

- Darya insan sevgisi, vatan aşkı, korkusuzluk, cesaret, kendini adama, sevecenlik ve kendine bilgiyi, bilimi rehber edinme gibi en önemli insanlık değerlerine sahipti. Daha da önemlisi Daria, taşıdığı bütün bu yüksek erdemleri, kendi kişisel çıkarları için değil, insanlığın ve ülkesinin mutluluk mücadelesine adamıştı. Bütün bu özellikleriyle Darya’nın varlığı kendiliğinden şiir doluydu.

ŞİİRİN BAHÇESİNDE KUCAKLAŞAN BÜYÜK MİLLETLER

Trajik, Rus Uçağının düşürülmesi olayı anımsatıldığında, Hüseyin Haydar şöyle yanıtlıyor:

- Uçağın düşürüldüğü günlerde siyasi ortam, genel hava çok çetindi. Belli çevrelerce saldırılara da uğradım. Bunlara direndim ve sonunda şairin haklılığı ortaya çıktı. Şiir, ülkelerimiz arasında yakınlaşmaya, dostluğa, anlayışa hizmet etti. Siyasilerin de işlerini kolaylaştırdığını düşünüyorum. Böyle de oldu. Büyük Türk milleti ile büyük Rus milletinin vicdanları, şiirin geniş bahçesinde kucaklaşıp Büyük Şeytanı dışarı attı.

ÜÇ MANİFESTO: ASYA ÇAĞI ŞAİRLERİNE ÇAĞRI

Şaire, yaşanan bu zor koşullarda şiirin görevi soruldu. Yanıt kısaca şöyle oldu:

- Asya Çağı şairlerinin sorumluluğu yüksektir. Benim son yıllarda bu konuda yayınladığım birkaç manifestom oldu. Bunlardan biri olan “Kuşak Yol Şairlerine Çağrı”, Çin’in Tienjin kentinde duyuruldu. İkincisi, “Batı Asya Şairlerine Çağrı” ve bir diğeri ise “Asya Çağı Şiir Manifestosu” adıyla yayımlandı. Her üç manifesto da kapsamlı olarak şairlere görevlerini anımsatmakta ve işbirliğine çağırmaktadır.

"YERYÜZÜNÜ KARDEŞLİK BAHÇESİ YAPACAĞIZ"

Hüseyin Haydar, Akşam Moskova gazetesi muhabiri Denis Vlasenko’nun “Son olarak, dünyaya vermek istediğiniz bir mesajınız var mı?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

- İki ayrı mesajım var. Birinci mesajım Batıcı merkezlerin elmanı olmuşlara. Onlara diyorum ki siz, Daria Dugina cinayetindeki sorumluluğunuzdan asla kaçamayacaksınız. Darya’nın çığlığı kulaklarınızda yankılanıp duracak. İkinci mesajım ise hegemonyaya direnen, Asya’mızın zalime boyun eğmeyen halklarına, yiğitlerinedir. Birlikte dünyayı, bütün yeryüzüyle bir kardeşlik bahçesine dönüştüreceğiz. Bundan emin olun. O bahçede dalları gökyüzüne uzanan, yıldızlara dokunan bir bilgi ve cesaret ağacı olacak ve adına Darya Dugina diyeceğiz.

Kaynak: Ulusal Kanal

# hüseyin haydar # rus basını # Darya Dugina