Bak adam uçuyor

Çetin Ünsalan

Çetin Ünsalan

Köşe Yazısı

Dünya 39 bin metreden atlayan Felix’i konuşuyor. Elbette biz de arkada kalmıyoruz. Herkes atlayıştan beri ortalığı yakıp yıkıyor. Neymiş, adam uçmuş? Peki tüm bu tartışmaların içinde bilimsel bir değerlendirme gördünüz mü? Yok; adam uçuyor… Vay be, adam nasıl atladı?

Elbette televizyonculuğun Uçan Adam Sabri’den ibaret olduğu bir ülkede bu işe ne kadar şaşırmak gerekiyor, o da ayrı bir tartışma konusu… Nasıl da uçtu adam? Oysa Felix gökyüzünden yere atladığı sıralarda basına bir haber daha düşmüştü:

“Sakarya Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Radar Savunma Sistemleri Uzmanı Doç. Dr. Aşkın Demirkol, Suriye uçağındaki gizemli kargonun silah olarak değerlendirilemeyeceğini söyledi.”

Ülkede algı ne yazık ki bu seviyede? Uçan Adam Sabri haber oluyor; dünyanın elde ettiği başarı alkışlanıyor, ama savaşa bahane yaratılan bir uçak konuşulmuyor. Sanırım bunun için biraz da gerilere gitmek gerekiyor.

1632 yılında Galata Kulesi’nden kendi icat ettiği bir aparatla uçan Hezârfen Ahmet Çelebi’ye yapılan muamele ne? ‘Böyle kimselerin bakaası caiz değildir.’ Sonuç Hezârfen Cezayir’e sürülüyor.

Biraz daha gerilere gidelim. 1577 yılında Tophane sırtlarında Takîyüddîn yönetimi altında bir gözlemevi ya da bilinen adıyla rasathane kuruldu. “Özellikle trigonometri alanındaki çalışmaları ile ünlüdür. Takîyüddîn sinüs, kosinüs, tanjant ve kotanjantın tanımlarını vermiş, kanıtlamalarını yapmış ve cetvellerini hazırlamıştır.

Ekliptik ile ekvator arasındaki 23° 27'lik açıyı, 1 dakika 40 saniye farkla 23° 28' 40" şeklinde bularak o tarihte ilk defa gerçeğe en yakın ve doğru dereceyi hesaplamıştır. Takîyüddîn’e ait el yazmalarının bir bölümü Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nde bulunuyor.”

Sonuç ne oldu? 1580 senesinde gözlenen kuyrukluyıldızın ve salgın hale gelen vebanın müsebbibi olarak gösterilip, Şeyhülislam fetvası ile dünyanın en önemli rasathanesi toplarla yerle bir edildi.

Hadi çok uzağa gitmeyelim. Gelelim bugünlere… Türkiye’nin ilk kadın pilotu Sabiha Gökçen’e yapılan muamele ne? Dersim olaylarında pilot olarak görev yaptığı gerekçesiyle Sabiha Gökçen’in adı verilen havalimanından isminin kaldırılması talebi.

İddiayı ve akabinde fikri ortaya atan kim? AKP Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner. Hani Sayın Başbakan’ın beyninin yarısı olarak nitelendirdiği isim. Şimdi sen dünyadaki bir olaya hayran hayran bakarken, gidip de dün rasathaneyi yıkıp, Galata Kulesi’nden uçanı sürgün eden zihniyeti iktidar edersen, olacağı bu.

Canlı yayında izlersin ancak kendi kendine söylenerek: ‘Vay be adam 39 bin metreden atladı.’ Bu kafayla ancak seyrederiz zaten. Eğer uyanmazsak, inanın bana Uçan Adam Sabri bile bize çok.

Çetin Ünsalan

ulusalkanal.com.tr

# Bak # adam