Haraç mezat memleket

Çetin Ünsalan

Çetin Ünsalan

Köşe Yazısı

Uyanın ey ahali satılıyorsunuz… Haraç mezat, üç kuruşa, faiz parasına, yok bedeline… İliklerinize kadar kurutuluyorsunuz. Elinizde ne var ne yok canlı yayınlarda, kapalı kapılar ardında, sıcak para uğruna, ‘başarılı ekonomi’ palavralarını sürdürmek adına her şeyinizi satıyorlar.

Yıllarca ‘ne yaptınız bu kadar parayı’ diye sorduk. Tek yol yapıp, var olanı da yapılmış diye gösterip duble yol masalları okudular size. Şimdi onları da satıyorlar. Köprüleri de… Hani o ‘üçüncüsü yapalım, bunun için de biraz daha borçlanalım’ denilip, Çin’den para dilendiğimiz o köprüyü bile…

Fabrikalarınızı, bankalarınızı, işletmelerinizi, özel şirketlerinizi sattılar, satıyorlar daha da satacaklar. Madenlerinizden okul binalarına kadar her şeyi haraç mezat verdiler. Sen de kömür, beyaz eşya, mobilya alıp sustun. Belki de inandın. İnanmak istedin. Ama artık uyan be ahali, uyan!

Cebine koyduğu kredi kartıyla geleceğini ipotek edip, tarlada mahsulünü ekmeden yok pahasına alıp, yüksek kâr marjlarıyla kasa, çatı ve raftan oluşan marketlerle size sattılar. Ne üreticin kazandı ne de tüketici olarak sen…

Yüksek faizlerle yurtdışında para getirip, milyonlarca doları toprağa gömüp, inşaatlar yaptılar. ‘sizin için’ dediler. Ama şimdi onları da tek tek yabancılara satmanın peşine düştüler. Borcu ve faizi sana, konutun kendisi Abdullah ile Richard’a…

Afganistan’da Libya’da kanını sattılar ses çıkarmadın. Parçalı müfredat ile geleceğini, çocukları sattılar ses çıkarmadın. Anayasa’ya aykırı olarak ormanlarını elden çıkarıyorlar, ses çıkarmadın. Üstelik peygamberimin ‘yarın öleceğini bilsen, ağaç dik’ tavsiyesine inat, inanç pazarlayarak yaptılar bunu. Sustun… Sen nasıl bir insansın?

Askeri sahalarını sattılar, başını çevirdin. Medyanı dönüştürdüler, gıkını çıkarmadın. Elinden evini alıyorlar, yine susuyorsun. Esnafını ve çiftçini finanse etmesi gereken iki kamu bankanı önce, mevduat bankasına çevirdiler, şimdi satmaya hazırlanıyorlar, susuyorsun. Telekomünikasyonundan karayollarına kadar her şeyini yabancılar devrediyorlar. Sadece bakıyorsun. Her ihalede konsorsiyum şartını ve yabancı ortak zorunluluğunu görmüyorsun.

Yakında Maliye’ni de devredecekler. Düyun-u Umumiye günlerini hatırlayıp, Yunanistan’dan ders çıkarmadığın için pişman olacaksın. İş gücü olarak seni satıyorlar, sözleşmeli, güvencesiz hale dönüştürüyorlar, halen delikanlılıktan bahsediyorsun.

Şimdi de son olarak 23 ilde 284 arsanı TOKİ kanalıyla satıyorlar. Halen suskunsun. Ayıptır, günahtır. Akıtılan şehit kanına da, atalarının hatırasına da terbiyesizliktir. Nasıl satacaklarmış? Açık artırmayla… Yani en çok parayı veren alacak. Bununla da birileri övünecek.

Söylesene ey ahali… Namus bilinen, değer bilinen hangi şeyin fiyatı vardır? Yoksa var mıdır? Uyan ey ahali, uyan! Gaflet uykusundasın… Farkında değilsin ama 2023 hayalini bile değiştirdiler. Yani lafın özü, hayalini bile satıyorlar, halen bakıyorsun. Ne zaman uyanacaksın?

Çetin Ünsalan

ulusalkanal.com.tr

# Haraç # mezat # memleket