Ey Merkez Bankası!

Çetin Ünsalan

Çetin Ünsalan

Köşe Yazısı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplanıyor. Bakalım faizleri arttıracak mı, düşürecek mi? Uzmanlar arttırmayacağı yönünde görüş bildiriyor; dolar kuru ise arttır diye bağırıyor. Ama yükseltsen bir dert, düşürsen bir başka sorun. Hemen ses yükselir: Ey Merkez Bankası!

Aslında son dönemde yaşananlar ekonomik tartışma olmaktan çıktı. Çünkü gerçeği söylemek gerekirse, ekonomi diye bir şey kalmadı. Bazıları kâğıt üzerindeki rakamlarla, iktisat yönetimi yaptığını zannediyor; sokaktaki adam da ‘ne diyor bunlar’ diye bakıyor.

İş ciddiyetini kaybedince, insanın aklına da mizah geliyor. Bir dönem Beyaz Şov’da Beyazıt Öztürk’ün tiplemeleri arasındaki ‘psikopat, ekonomi yönetimine nasıl tavsiyelerde bulunurdu’ diye düşündüm. Hadi hayal edelim…

Faizleri düşürmeni istiyorum, ama doların çıkmasını istemiyorum; anlıyor musun?

Enflasyonun düşmesini istiyorum, ama iç piyasanın durgunlaşmasını istemiyorum; anlıyor musun?

Vatandaş bir şey talep ettiğinde ‘para yok’ demeni istiyorum, ama laleleri dikmekten ve saray yapmak için para bulmaktan vazgeçmeni istemiyorum; anlıyor musun?

Seçim ekonomisi uygulamanı istiyorum; ama bunun bütçede delik açmasını istemiyorum; anlıyor musun?

10 yıldır bana para getirip, zengin olanlara faiz lobisi demeni istiyorum; ama paranın kesilmesini istemiyorum; anlıyor musun?

Demokrasinin ilerisi olsun istiyorum; ama güçlerin tek adamda toplanmasına karşı çıkılmasını istemiyorum; anlıyor musun?

Herkesin kanunlara uymasını istiyorum; ama benim istediğim firmaya, bankaya el koymanın hukuk dışı olmasını istemiyorum; anlıyor musun?

Bir sürü muhalefet partisi olsun istiyorum; ama bizi kimse eleştirsin istemiyorum; anlıyor musun?

Sürekli televizyona, gazetelere çıkmak istiyorum; ama gazetecilerle muhatap olmak istemiyorum; anlıyor musun?

Huzurlu olmanı istemiyorum; ama huzursuzluk çıkmasını da istemiyorum; anlıyor musun?

Beni anlıyor musun? Yoksa seni cezalandırmak zorunda kalabilirim. Ve arkasından Beyaz’ın tiplemesinin o hain kahkahası…

Tüm bunlar şaka gibi geliyor değil mi? Gerçekten gazete okursanız; hiçbirinin şaka olmadığını görürsünüz. Cezası mı? Vatandaşmış gibi yapıp, zenginmiş gibi yaşayıp, ülkede siyasetçi varmış havasına kapılıp; sürünüyoruz; daha ne olsun?

Çetin ÜNSALAN

ulusalkanal.com.tr

# Merkez # Bankası # EY