Japon dersi böyle olur!

Soner Polat

Soner Polat

Köşe Yazısı

Yıllar önceki bir ziyaret! Turgut Özal’ın Başbakan olduğu dönem… Davet üzerine Japon eğitim uzmanları Türkiye’de araştırma yapmaktadır. Çalışmalar biter ve Japonlar bir rapor hazırlar. Bu inceleme raporunun sunumuna Türk eğitimcilerin yanı sıra Başbakan Özal da katılır…

SİZDE MİLLİ RUH YOK!

Japonlar kendi tespitlerini bir bir sıralarlar… Çeşitli konulardaki zafiyet alanlarını sergilerler. İyi yönleri de açık yüreklilikle dile getirirler. Ve de sıra sonuca gelir. Herkes heyecan ve merakla raporun sonucunu beklemektedir. Sonuç sadece bir cümledir: “Sizin eğitim sisteminiz milli ruhtan yoksundur!”

MİLLİ RUH ŞOKLAMASI!

İlk tepki, refleks olarak Başbakan Özal’dan gelir: “Nasıl yani!” Japon Heyet Başkanı bıçak gibi sözlerini art arda sıralar… Okula başlamadan önce çocuklarımıza milli ruh şoklaması yaparız. Onları hızlı trenlerimizle gezdiririz. Dev fabrikalarımızı görürler. Teknoloji merkezlerimizde özel turlar düzenleriz. Ülkenin gücü çocukların bilinçaltına işlenir.

ACILARDAN DERS ALMAK…

Artık sıra felaketlerle tanışmaya gelir. Çünkü hayatın içinde sadece tatlı olaylar yoktur! Dümeni Hiroşima ve Nagazaki’ye doğru kırarız! Ot dahi bitmeyen alanları gözleri ile görürler. Şunu deriz: “Eğer ilk bölümde gördüğünüz teknolojiye sahip olmazsanız, akıbetiniz budur!” Reçete, hem çok çalışmak hem de bilinçli olmaktır!

HİROŞİMAMIZ VAR MI?

Türk uzmanlar birisi hemen atılır: Ama bizde Hiroşima yok ki! Cevap tokat gibidir: “Sizin Çanakkale’niz en az 10 Hiroşima eder!”

EĞİTİMDE MİLLİ RUH VAR MI?

Atatürk şöyle diyordu: “En kötü milli eğitim, en iyi küresel eğitimden daha iyidir.” Medreselerde eğitim ve öğretimin zerresi olmadığından, ümmet eğitimi tartışmaya bile değmez! Batı’ya dayanma ve NATO süreci milli eğitime ağır darbeler indirdi! Özel üniversiteler ile Tevhid-i Tedrisat (Eğitim ve Öğretimin Birleştirilmesi) yasasının ruhuna Fatiha okundu! Anadolu liseleri ile yabancı dil virüsü eğitim sistemine sokuldu. Beyinlerde dalgalanan Türkçe bayrağı saldırıya uğradı!

Bugün durum Özal döneminden bile daha kötü! Ama bu aymazlık ağır bir fatura çıkardı. Ülkenin her yerinde bombalar patlıyor! Kızılderili atasözü çok anlamlı: “Öteki yol ne kadar güzel ve kısa olursa olsun, Reis’in yolundan ayrılmayın!” Türkiye yeniden Atatürk rotasına girdiğinde, bu sorunlar bıçak gibi kesilecek. Çare dün Atatürk’tü, bugün de Atatürk!

Amiral Soner Polat

ulusalkanal.com.tr

# dersi # olur # Japon