Asgari ücret net 2 bin TL olsun

Çetin Ünsalan

Çetin Ünsalan

Köşe Yazısı

Türkiye’nin üçüncü çeyrek yıllık net büyüme oranı açıklandı: Yüzde 4… Beklenti bile yüzde 2,7 idi. Çeyrek bazında yüzde 1,3 büyüdü. Beklenti bile 0,4 seviyesindeydi.

Bunlar ülke ekonomisini döndürmeye zaten yetmez ama, bilhassa işadamlarına sesleniyorum: Gerçek olmadığını hepiniz biliyorsunuz.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bu yüzde 4’lük büyümenin özel sektörün talebi öncülüğünde gerçekleştiğini söyledi. Dış ticaret hacminin daraldığı, tahsilât yapılamadığı, vadelerin uzadığı, vergi ve primlerin ödenemediği, işçi çıkarıldığı, bütün güven endekslerinin tarihi dip yaptığı eylül ayını da kapsayan dönemde büyüdük öyle mi?

İhracat pazarlarında açmaz yaşamıyor musunuz? Maaşları zamanında ödemekte güçlük çekmiyor musunuz? Yeni yatırımlardan imtina etmiyor musunuz? Atıl kapasite ile çalışmıyor musunuz? Banka kredilerini aksatmıyor musunuz?

Bu senenin sonunda zarar etmemeye razı noktada değil misiniz? İki senelik vadelerle mal satmıyor musunuz? Birçok şirket iflas mahkemesinin pençesine düşmedi mi? TL ve dolar bazında artan giderlerinizi zarar yazmıyor musunuz?

Yılbaşı ajandasını bile promosyon olarak yaptırmaktan kısmadınız mı? Çekler patlamasın diye kendi aranızda idare etmeye çalışmıyor musunuz? Salma vergilerle muhatap olmuyor musunuz?

Firmalarınızın varlıklarını satmak zorunda kalmıyor musunuz? İç piyasada ithalat ile rekabet edemiyor ve alınan bazı gümrük önlemlerine rağmen kârsız mal satmıyor musunuz? Sorarım size; neyi talep ettiniz de bu rakam ortaya çıktı?

Asgari ücret tartışmasında, devlet desteği olmadan bunu kaldırmanızın mümkün olmadığını söylemediniz mi? Kapalı kapılar ardında biz basın mensuplarına ağlamıyor musunuz? Hangi taleple bu büyümenin nedeni oldunuz?

Hepiniz faaliyet dışı kârlar elde edip, firmalarınızı ayakta tutmaya çalışmıyor musunuz? Artık onları bile elde edemediğinizi söylemiyor musunuz? Çoğunluğunuz bilançolarınızda zarar yazmaya koşmuyor musunuz? Neyi talep ettiniz; bunu açıklayın.

Gerçeği siz de, biz de, o rakamı açıklayan da, gerekçesini özel sektör talebi olarak gösteren Mehmet Şimşek de biliyor. Bir tek vatandaşın haberi yok. Neden susuyorsunuz? Ya şimdi konuşun ve gerçekleri açıklayın ya da bin 300 TL’nin, insanlara yetmemesine karşın, birçok firmanın iflasına neden olacağını yazıp, çizip, söyleyen ben teklif ediyorum.

Halen susuyorsanız; asgari ücret net 2 bin TL olsun. Belki o zaman diliniz çözülür. Daha neden korkuyorsunuz? Firmalarınız batıyor, öbür tarafta birileri çıkmış sahte rakamlarla masal anlatıyor. Konuşacaksanız, şimdi konuşun ya da sonra ağlamayın.

Çetin Ünsalan

# ücret # TL # bin # olsun # asgari # net