Rusya ve Türkiye, Yunanistan ve Ukrayna

Ali Rıza Taşdelen

Ali Rıza Taşdelen

Paris

ABD’nin başını çektiği NATO’nun “Defender Europe 2021” (Avrupa’yı Savunma) tatbikatı için hazırlıklar devam ediyor. Tatbikat için Mart ayında başlayan ABD’nin asker ve teçhizat sevkiyatı bütün hızıyla devam sürüyor. “Defender Europe 2020” tatbikatı, koronavirüs küresel salgını nedeniyle ertelenmişti. 2021’de Biden yönetimiyle birlikte daha saldırgan bir şekilde planlanmaktadır.

ABD, “Defender Europe 2021” tatbikatı için Şubat ayında Yunanistan’daki Dedeağaç limanına başlattığı ağır silah yığınağı da devam ediyor.

Yani ABD Avrupa’ya yüzlerce saldırı helikopteri, binlerce zırhlı araç ve 20 binden fazla Amerikan askerini tatbikat için sevk ediyor.

NATO ve ABD, başta Yunanistan olmak üzere Balkan ülkeleri ve Doğu Avrupa ülkelerinin katılımıyla Baltık ülkelerinde gerçekleştireceği tatbikat Haziran sonuna kadar devam edecek. Bu tatbikata katılan ülkeler içinde Türkiye de var.

HEDEF RUSYA VE TÜRKİYE

ABD Rusya’ya ve Türkiye’ye karşı Avrupa ülkelerini ateşe sürüyor. Asya’ya karşı bir Haçlı Seferi başlatmıştır. ABD’nin Rusya’ya karşı Ukrayna’yı, Türkiye’ye karşı Yunanistan’ı öne sürdüğü çok açık. Kendileri de bunu açıkça ifade ediyorlar.

Ateşe sürülen bu iki ülkenin arkasındaki güçler aynı: ABD, Fransa, İngiltere ve Almanya. Almanya Rusya’ya karşı kendi içinde bir çelişki yaşıyor; ticari konularda “dost”, güvenlik konularında “düşman”. Rusya ile birlikte inşa ettikleri Kuzey Akım 2 boru hattına dört elle sarılıyor, ABD ve Fransa’yı karşısına alıyor, ama söz konusu savunma ve güvenlik olunca NATO’ya sarılıyor. Rusya’ya karşı Ukrayna’nın yanında yer alıyor.

Fransa’nın da kafası karışık. Bir taraftan Alman-Rus Kuzey Akım 2 projesine karşı, diğer taraftan Rusya’yı Çin’den uzaklaştırma ve Avrupa’nın yanına çekme politikası izliyor. Yani Rusya konusunda ABD ile ayrışıyor. Fakat dış politikada bütünlüklü bir stratejiye sahip olmaması; Suriye, PKK/PYD, Kafkaslar ve Doğu Akdeniz’de ABD ile birlikte hareket etmesi Fransa’nın Rusya karşısında bocalamasına yol açıyor.

AH AVRUPA VAH AVRUPA

Hatırlayalım: Suriye’de Rusya ve diğer Avrasya güçlerinin desteğinde Beşar Esad yönetiminin direncini kıramayan ABD, Avrupa ve Rusya arasına bir saatli bomba yerleştirmişti. Bu bomba Avrupa’nın Avrasya’ya açılan kapısı Ukrayna’ydı.

ABD’nin Ukrayna’da neo Nazileri iktidara getirmesi, doğusunda Rusya yanlısı güçlerin silahlı olarak harekete geçmesi, ayrılması ve Rusya’nın Kırım’ı özerk bölge olarak kendine bağlaması Avrupa’da savaş çanlarının çalmasına neden olmuştu.

Savaşın Avrupa kapısına dayanması Avrupa’da bir panik havası estirmişti. Almanya ve Fransa, Ukrayna-Rusya sorununun siyasi çözümünden yana tavır aldı. 2015 yılında “Normandiya Çıkarması”nın 70. yıldönümünü kutlamalarına aralarında ABD Başkanı Obama ve İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in de bulunduğu 20 ülkenin devlet ve hükümet başkanı katıldı. Rusya Devlet Başkanı Putin de kutlamalarda hazır bulundu. ABD bu durumdan memnun olmamıştı. Cumhurbaşkanı François Hollande bununla da kalmadı, ABD ve İngiltere’yi dışarda bırakarak Almanya Başbakanı Merkel, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’yu Ukrayna krizini görüşmek üzere bir araya getirdi ve “Normandiya dörtlüsü” diye anılan süreci başlattı.

Bunun üzerine ABD Rusya’ya yaptırım uygulaması başlattı. Avrupa yaptırımları uyguladı ama milyarlarca ekonomik zarara uğradı. Çünkü Rusya da Avrupa ürünlerinin Rusya’ya girişini yasaklamıştı. Rusya’nın Avrupa’nın et ve süt ürünlerine koyduğu ambargo özellikle Fransız çiftçisini vurmuştu.

Avrupalı liderler yaşanan çiftçi krizinin en büyük nedenin Rus ambargosu olduğunu biliyor ve yer yer de dillendiriyordu. Fransa ve Almanya ambargonun kalkmasını savunuyordu. Almanya Tarım Bakanı Christian Schmidt de “Rusya ile işbirliğin yeniden başlamasından” yana olduğunu açıklıyor, “ambargonun kaldırılması” ve Avrupa-Rusya ilişkilerinin düzelmesi gerektiğini ifade ediyordu.

Aradan 6 yıl geçti ama Avrupa, özellikle de Fransa ve Almanya ABD’den bir türlü kopamadılar. Ukrayna hariç Doğu Avrupa ülkeleri NATO’ya alınmış ve ABD’nin uydusu olmuşlardı. Ukrayna ise NATO’ya girmek için çırpınıp duruyor.

Bugün yeniden savaş tamtamlarının çaldığı Güney ve Doğu Avrupa’da Almanya ve Fransa bu zavallı kaypak politikanın esiri olmuş ve ABD’den medet ummaktadırlar.

RUSYA-TÜRKİYE EL ELE

Aslında ABD’nin karşısında tek cephe var: Asya cephesi. Bu cephenin öncü ülkeleri de Rusya ve Türkiye. Bu cephe ABD karşısında bocalayan Avrupa’yı da kurtaracak, bölgede barışın garantisi ve stratejik önemde olan bir cephedir. Avrasya’da (Avrupa Asya) Asya’nın öncü ülkeleri Rusya ve Türkiye’nin Çin ile Türk Cumhuriyetleri ile İran ile cephe gerisi de sağlamdır.

Rusya’nın ABD ve NATO’ya karşı tutumu nettir. Türkiye de net olmak zorundadır. Hem Ukrayna ile hem de Rusya ile stratejik ortaklık olmaz. Türkiye’nin batısında Yunanistan ne ise Rusya’nın batısında Ukrayna odur. İkisi de ABD’nin vurucu gücüdür. Türkiye ABD emperyalizmine direnecekse Ukrayna politikasını gözden geçirmelidir.

# abd # türkiye # rusya # Ukrayna # yunanistan # avrupa # asya # Barış # dedeağaç # cephe