Çalık’tan yanıt ve yeni sorular

Çetin Ünsalan

Çetin Ünsalan

Köşe Yazısı

Geçtiğimiz günlerde kaleme almış olduğum ‘Artık iş yapmak çok kolay’ başlıklı yazımda, ATV/ Sabah satışı örneklemesiyle adı geçen Çalık Grubu’ndan bir açıklama geldi. Açıklama ulusalkanal.com.tr’de yayınlanmasına istinaden gelmiş olsa da, sorumlu gazetecilik gereği yazımın yayınlandığı tüm siteler adına ortak yazı yazmayı uygun buldum.

Öncelik yanıt hakkını bire bir sizlerle paylaşacağım. Fakat bununla birlikte, yine kamuoyunu bilgilendirmek adına birkaç sorum olacak. Ama önce cevap hakkını teslim edelim:

“www.ulusalkanal.com.tr adlı internet sitesinde 24 Mayıs 2012 tarihinde Çetin Ünsalan tarafından ‘Artık İş Yapmak Çok Kolay’ başlığı altında kaleme alınan yazıda, Çalık Holding A.Ş. (Çalık Holding) ve Çalık Holding şirketlerinden Turkuvaz Medya Grubu ile Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Ahmet Çalık hakkında kamuoyunu yanlış yönlendirmeyi ve aynı zamanda şirket ve kişisel itibarını zedelemeyi amaçlayan gerçek dışı iddialar yer almaktadır.

Temelleri 1930’lu yıllara uzanan Çalık Holding ‘Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun düzenlediği ihaleye katılmak suretiyle ATV-Sabah Ticari ve İktisadi Bütünlüğünü (ATV-Sabah Grubu) 1,1 Milyar Dolar gibi bir değere satın alarak kamu borçlarının ödenmesini sağlayacak bir sürece katkı sağlamıştır. Kamuoyunca bilindiği üzere, ATV-Sabah Grubu, TMSF tarafından yürütülen ihale sürecinin ilgili tüm yasal prosedürlerin usulünce ve son derece şeffaf bir şekilde tamamlanması ile birlikte 24.04.2008 tarihi itibariyle Çalık Grubu’na dahil olmuştur. 05.12.2007 tarihinde yapılan ihale ile başlayan ve 24.04.2008 tarihindeki devir-teslim ile sona eren bu süreçte TMSF, RTÜK ve Rekabet Kurumu’ndan gerekli tüm izin ve onaylar alınmıştır.

Tekzip konusu yazıda, yukarıda bilgileri verilen satın alma sürecinde kullanılan kredi hakkında, kamuoyunu yanıltıcı ve okurları gerçeklikten uzak bir algı yaratma amacıyla ihale sürecinde temin edilen banka kredisi ile ilgili ifadeler de yer almaktadır. Şöyle ki, söz konusu ihale bedelinin 350 Milyon Dolarlık kısmı öz kaynaklardan karşılanmış, bir diğer ifade ile yayında belirtilenin aksine 350 milyon Dolar tutarındaki meblağ ATV-Sabah Grubu’na sahip Çalık Holding iştiraki Turkuvaz Medya Grubu hissedarları tarafından ödenmiştir. Kalan 750 milyon Dolarlık kısım içinse, Vakıfbank ve Halkbankası’ndan kredi kullanılmıştır. Tekzip konusu yazıda ise, gerçeğe aykırı olarak sanki Çalık Holding tarafından hiçbir ödeme yapılmadığı, ödemelerin tamamının banka kredisinden ve yurtdışı sermayeden temin edildiği gibi bir izlenim bırakılmaya gayret edilmiştir.

Yayın içeriğinde alınan kredi tutarının belirtilip ‘cebinden tek kuruş çıkmadan’ şeklindeki ifadelerle kamuoyunda zihinleri bulandırmaya yönelik bir özel çaba harcanmaktadır. Oysa ki alınan kredi ve ilgili tüm yükümlülükler Çalık Holding ve iştirakleri tarafından eksiksiz bir şekilde yerine getirilmiş olup, bu çerçevede (iş bu yazının hazırlandığı tarih itibariyle), kredi veren bankalara 184.238.415,40 ABD doları faiz, 151.045.575,16 ABD doları anapara ve 15.000.000 ABD doları kredi komisyonu ödemesi olmak üzere bugüne kadar toplam 350.283.990,56 ABD Doları tutarında ödeme yapılmıştır.

Bu vesileyle gerçeği yansıtmayan, bir takım imalar ile kişi ve kurumları yıpratmaya yönelik bir çabanın ürünü olan tüm haksız ve gerçek dışı haber ve yorumları kesin bir dille reddediyoruz. Her türlü yasal yola başvurma hakkımızı saklı tutmakla beraber, tekzip konusu yorum ve ifadelerin sanki gerçeklik gibi kamuoyu ile paylaşılmansa son verilmesi gerektiğini, yayında bahsi geçen iddia, yorum ve açıklamaları kesin bir dille reddettiğimizi, kamuoyuna saygıyla duyururuz.

Saygılarımızla

Çalık Holding A.Ş. Vekili Avukat Soner Kenaroğlu”

ÇALIK’A YENİ SORULAR

Öncelikle cevap hakkının kutsallığı nedeniyle bu yazıyı sizlerle paylaştım. Sonrasında metinde bahsi geçen tüm niyet okumaları reddettiğimin de altını çizeyim. Madem amaç kamuoyunu bilgilendirmek, ben birkaç soru daha yönelteyim. Eminim ki ilgili kişiler, yine aynı duyarlılığı gösterip, yanıtlarını bizlerle paylaşacak ve ben de sizlere aktarma imkânı bularak, kamuoyu adına yaptığım mesleğimin gereğini yerine getirmiş olabileceğim. İşte sorulabilecek bir dizi sorudan sadece birkaçı:

- Bahsi geçen metinde 350 milyon dolarlık bir ödemenin ilgili şirket hissedarları tarafından yapıldığı vurgulanıyor. Doğru… Soru şu: İhaleye girmeden önce bahsi geçen hissedarlar ve kamuoyu tarafından bilinen ortaklık ile ilgili detaylar nelerdir? Yani Katarlı Medya Grubu hangi süreçte olaya dahil olmuştur? Görüşmeler ne zaman başlamıştır? Yani ihale, ilgili grupta kaldığında gelecek 350 milyon dolarlık meblağ bilinmekte midir? İhaleye konsorsiyum olarak mı girilmiştir? Keza kamuoyunda 60 günlük ödeme sürecinin bitmesine birkaç gün kala bu ilişkinin netleştiği gibi bir izlenim bulunmaktadır. Eğer doğru değilse, neden açıklama yapılmamıştır?

- Yine bahsi geçen yanıtta, grubun yaptığı ödemeler konu edilmektedir. Fakat gruptaki gelir kurgusuna atıf yoktur. Soru şu: Bu süreç içerisinde ihaleye konu olan şirketler gelir elde etmiş midir? Yani kendi parasını ödemiş midir, yoksa grup kasasından ekstra para koymak zorunda mı kalmıştır?

- Bir diğer sual ise banka kredileri ile ilgilidir? İki kamu bankasından kullanılan 750 milyon dolarlık kredi için hangi teminatlar gösterilmiştir? Bir özel banka değil, bahsi geçen bankalar kamu kuruluşu olduğundan dolayı, bu soru cevaba muhtaçtır. İşler yolunda gitmeseydi ve krediler ödenemeseydi, bahsi geçen yayın kuruluşları dışında holdinge ait risk üstlenilmiş midir? Yoksa kamuoyunda doğru ya da yanlış bilindiği üzere satışa konu olan şirketlerin devriyle mali yükümlülük ortadan kalkmakta mıdır?

- Finansman arayışı olan süreçte yurtiçi veya yurtdışında kamu bankaları haricinde kredi arayışına gidilmiş midir? Gidilmiş ise, bu finans kuruluşlarının verdikleri yanıtlar nelerdir?

Şimdilik birkaç soruda bırakalım. Ama ben inanıyorum ki bahsi geçen kuruluş hassasiyetini devam ettirecek, yanıt yollayacak ve ben de kamuoyunda yanlış bilindiği ifade edilen bu yanıtları okurlarımla paylaşarak, mesleğimin gereği olan kamuoyunu bilgilendirme ilkesini yerine getirmiş olacağım. Kamuoyuna ve okurlarıma saygılarımla yanıtımdır.

Çetin Ünsalan

ulusalkanal.com.tr

# tan # yanıt # yeni # sorular