CIA ajanının eşi İngiliz hukukuyla karşı karşıya

Dr. Berna Bridge

Dr. Berna Bridge

Köşe Yazısı

ABD vatandaşı Ann Sacoolas, 22 Ağustos 2019 yılında İngiltere kırsalındaki RAF (Royal Air Force) Croughton’dan çıkıp yolda İngiliz vatandaşı 19 yaşındaki motosikletli Harry Dunn’a aracıyla çarptı ve çocuğun ölümüne yol açtı.

İngiltere’ye geleli birkaç hafta olmuştu ve bu ülkede trafiğin ters taraftan gittiğini (sağda) unutup dikkatsizlikle aracını sol şeritte kullanınca, doğru şeritte karşıdan gelen Harry’e çarptı ve çocuğun ölümüne neden oldu.

Çok sevilen bir çocuk olan Harry hastaneye kaldırıldı ancak saatler içinde hastanede yaşamını kaybetti. Sacoolas yüzde 100 hatalıydı, ters şeritte gidiyordu. Ancak hatasını üstlenip yargı karşısına çıkmak yerine polis soruşturması devam ederken apar topar birkaç gün içinde uçağa atlayıp ülkeden kaçtı, ABD “diplomatik dokunulmazlık” kılıfı içinde kaçmasına yardım etti. Bu olay ABD ile Birleşik Krallık arasında hayli gerginliğe yol açtı.

CEZA ALMADI…

Dahası, 44 yaşındaki Ann Sacoolas ABD’de yargılanıp bir ceza almadı. Özgür ve rahat yaşamına çocukları ve eşi, işi ile devam etti. Olan Harry’e oldu. 19 yaşında, yaşamının baharında bu dünyadan Anne Sacoolas yüzünden ayrılmış oldu. Benzer olayları ülkemizde kaç defa yaşadık? ABD vatandaşı görevlilerin trafik kazası veya başka nedenlerle sebep oldukları ölümlerin ardından “diplomatik dokunulmazlık” kılıfı içinde ülkemizden kaçıp, kaçırılıp kendi ülkelerinde hiçbir ceza almadan yaşamlarına ellerini kollarını sallayarak, normal devam ettiklerine defalarca hüzünle biz de tanık olduk.

MAHKEME ‘YARGILANACAK’ KARARI ALDI

Ancak ABD ve Anne Sacoolas için bu defa işler her zamanki gibi iyi gitmedi. Harry’nin annesi oğlunun anısına sıkı sıkıya sarıldı ve bir hukuk savaşına girdi. İki yılı aşkın bir zamandır süren bu hukuk mücadelesinde İngiliz gazeteleri anneye yardım etti, destek verdi, konu her adımında yazılı ve görsel basına taşındı ve İngiliz halkı gelişmelerden haberdar edildi.

Son gelişme bu hafta oldu, Harry Dunn’ın annesi ve çevresini çok sevindirdi çünkü mahkeme sonunda Ann Sacoolas’ın İngiltere mahkemelerinde yargılanmasına karar verdi. Sacoolas, 18 Ocak’ta Westminster mahkemelerinde yargılanacak.

Son bilgilere göre Sacoolas, duruşmaya video konferans ile mi katılacak, hiç mi katılmayacak hala belli değil ancak İngiltere’ye geri gelmeye hiç niyeti yok. Geçmişte Birleşik Krallık hükümeti ABD’den Sacoolas’ın iadesini istedi ancak ABD bu isteği inatla reddetti. Görülüyor ki bu tür haksızlıklar, hukuksuzluklar ABD tarafından yalnızca ülkemize değil, tüm ülkelere uygulanmakta. Bu konu Birleşmiş Milletlere (BM) bile yansımış durumda. İngiliz Dışişleri Bakanı Truss, bir BM toplantısında ABD Dışişleri Bakanı Blinken’a “Harry Dunn için adalet yerine getirilmeli” dedi ancak etkisi olmadı.

ALELACELE VERİLEN ‘DİPLOMATİK DOKUNULMAZLIK’

BBC’nin haberine göre Sacoolas’ın eşi Jonathan Sacoolas İngiltere’de CIA ajanı olarak diplomatik dokunulmazlıkla görevliyken; kaza nedeniyle Ann Sacoolas’a da acilen diplomatik dokunulmazlık verildi. Oyss kaza öncesi Sacoolas’ın diplomatik dokunulmazlığı yoktu. Eşi RAF Croughton’da görevliydi. RAF Croughton, The Guardian’ın haberine göre yalnızca ABD’lilerin çalıştırdığı bir üs. Aile bu üssün içinde yaşıyordu. Harry’nin annesi, Sacoolas’ın ceza almaması ve adaletin yerine gelmemesi nedeniyle ne kadar üzgün olduğunu ama bu son karara çok sevindiğini belirtirken İngiliz hükümet yetkilileri de bu konuda ellerinden geleni yaptıklarını belirttiler.

Donald Trump başkan iken Dunn ailesi ile Sacoolas’ı White House’da bir araya getirmeyi denedi ancak Dunn ailesi Sacoolas’ı yalnızca mahkeme duvarları içinde görmek istediklerini belirterek bu teklifi reddetti. Ayrıca Sacoolas ailesi çeşitli zamanlarda tazminat ödemek ve özür dilemek için tekliflerde bulundu ama Dunn ailesi her birini reddetti.

# abd # cia # donald trump # bbc # blinken # cia ajanı # berna bridge # Harry Dunn