İslam düşmanlığı eğitimli kesimde yaygın

Dr. Berna Bridge

Dr. Berna Bridge

Köşe Yazısı

Birleşik Krallık hükûmeti, bu hafta Kovid-19 kısıtlamaları sürecinde yaptığı çeşitli eğlence partilerinin yanı sıra İslam düşmanlığıyla çalkalandı. The Guardian gazetesine göre, bunun nedeni Muhafazakâr Parti Milletvekili Nusrat Ghani’nin Ulaştırma Bakanlığı görevinden alındığında bunun İslam düşmanlığı nedeniyle olduğunu açıklaması ve görevden alınma sürecinde yaptığı İslam düşmanlığına ilişkin şikâyet başvurularının karşılıksız kalmasıydı. Ghani, “Tek isteğim, partinin başvurularımı ciddiye alıp araştırması ve başka Müslüman milletvekillerinin bu sıkıntıyı yaşamamasıydı. Ancak bu gerçekleşmedi.” dedi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın eğlence partileri hakkında yapılan soruşturmanın sonucu beklenirken, İslam düşmanlığı konusunda da bir soruşturma açılması istendi. Parti milletvekillerinin Ghani’nin Müslüman olmasından rahatsız oldukları dile getirildi. Ghani’nin Johnson’a bu konuyu 2020’de açtığı ve Johnson’ın Ghani’ye partiye resmî bir başvuru yapmasını söylediği ortaya çıktı. Başbakan Yardımcısı Dominic Raab da Ghani’nin resmî bir başvuru yapması gerektiğini belirtti ancak Ghani bunun faydasız olduğunu ve yapmayacağını söyledi. Raab, resmî bir başvuru olmazsa soruşturma olmayacağını da hatırlattı. Bir hükûmet yetkilisi, “Biz ön yargı ve ayrımcılığın her çeşidine karşıyız.” diye konuştu.

'‘ŞİKÂYET YÖNTEMLERİ YETERSİZ’'

Ghani, o tarihte parti şikâyet yöntemlerinin kendi başvurusu için yetersiz olduğunu söylemişti. “Johnson’ın bana verdiği yazılı yanıtta, benim partinin resmî organlarına başvuru yapmam gerektiği yazıyordu ama hükûmet işleri için bu yollar kapalıydı. Ben ulaştırma bakanıyken 2020’de görevimden el çektirildim. O zaman bana parti sözcüsü Mark Spencer, ‘Müslüman bir kadının bakan olması diğer milletvekillerini rahatsız ediyor demişti.’” açıklamasında bulundu. Ghani’ye bu bilgiyi verdiği söylenen parti sözcüsü Mark Spencer ise hiçbir zaman böyle bir şey söylemediğini, bu iftiranın kendisini karalamak için ortaya atıldığını açıkladı.

Ghani ayrıca, Sunday Times’a verdiği demeçte, “Karnıma bir yumruk yemiş gibi oldum, aşağılanmış ve güçsüz hissettim.” dedi. Nusrat Ghani, parti üyeleri Nadhim Zahawi ve Sajid Davies’den destek aldı. Eğitim sekreteri Zahawi, Ghani’yi “Arkadaş, meslektaş ve harika bir parlamenter.” olarak niteleyip, “Bu konu ayrıntısıyla soruşturulmalı ve her çeşit ırkçılık partiden temizlenmeli.” dedi. 

'‘NETLİKTEN VE AÇIKLIKTAN UZAK’'

Irkçılık için parti içi resmî şikâyet prosedürünü inceleyen bağımsız bir raporda, partinin şikâyet prosedürünün gözden geçirilmesi gerektiği, bu hâliyle çok yetersiz olduğu bildirildi. Araştırmayı yapan Prof Swaran Singh, ırkçılığı araştıran yöntemle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Netlikten ve açıklıktan uzak, karar verme yöntemi ve süreci, ne zamana kadar çözüme ulaşması gerektiği belirtilmemiş.”

# ingiltere # destek # ırkçılık # İslam # kovid # Müslüman # ırk # sunday times