Farklı Gıdaların Sindirimi Ne Kadar Sürer?

Kahvaltıyı geç saatler yapsak da bazen karnımız birkaç saat içinde acıkıyor bazen de akşama kadar canımız yemek istemiyor, bunun nedeni gıdaların sindirim süresi ile alakalıdır. Gıdaların sindirimi ne kadar sürer, bunu araştırdık ve sizinle paylaşmak istedik...

Farklı Gıdaların Sindirimi Ne Kadar Sürer?
Farklı Gıdaların Sindirimi Ne Kadar Sürer?

Sindirimin kilo kaybına etkisi çok önemlidir. Bize defalarca söylendiği gibi, ne yersek oyuz. Elbette tam sindirim süresi bireyin fiziksel sağlığına, metabolizmasına, yaşına ve hatta cinsiyetine bağlıdır, ancak genel olarak konuşursak, bazı yiyecekler kısa sürede vücudunuzdan geçerken, diğerleri bir süreliğine sisteminizde dolaşacaktır.

Terimi basitleştirirsek, sindirim süresi, yediğiniz yiyeceğin bağırsak sisteminiz yoluyla kan dolaşımına aktarılan küçük parçacıklara parçalandığı bir prosedürdür. Kilo vermek veya başardıklarınızı korumak için sindirim süresini anlamak önemlidir.

1. Hızlı Sindirilen Yiyecekler

Hızlı sindirilen yiyecekler

Çok fazla hızlı sindirilen gıdanız varsa , yemeniz gerekenden çok daha fazla yediğinizi fark edebilirsiniz çünkü yedikten kısa bir süre sonra hepsi kaybolur ve tekrar aç hissedersiniz. Bu tür yiyecekler size hızlı bir enerji artışı sağlar; diğer bir deyişle glikoz seviyesinde sıçrama sağlar. Enerji artışı kulağa hoş gelse de vücudunuz glikozla dolup taşarsa ve onu kullanmazsa geri kalanı yağa dönüşür.

2. Yavaş Sindirilen Yiyecekler

Yavaş Sindirilen Yiyecekler

Yavaş sindirilen yiyecekler kan şekeri seviyenizi çok daha yavaş yükselterek daha istikrarlı ve dengeli enerji sağlar. Ancak yalnızca çok yavaş sindirilen yiyecekler yerseniz, sindirim sisteminizin her zaman maksimumda çalışmasını sağlarsınız ve bu vücudunuz için oldukça zor olabilir. Uzmanlar, sindirimi 
henüz tamamlanmadığı için hızlı ve yavaş sindirilen besinleri her yemek yediğinizde karıştırmamanızı, yavaş besinlerden hemen sonra fast food tüketmekten kaçınmanızı, böylece midenize aşırı yük bindirmemenizi öneriyor.

Farklı sindirim sürelerine sahip bileşenlere sahip gıdaları işlemek için en iyi zaman, sindirim sisteminizin en aktif olduğu öğle yemeğidir. Kahvaltı ve akşam yemeğindeki öğünler daha basit olmalı ve tercihen çabuk sindirilen ürünler içermelidir, böylece kahvaltıdan hemen sonra enerji takviyesi yapar ve gece midenizi dinlendirirsiniz.

1. Su

1. Su

Hemen bağırsaklara girer.

2. Meyve Veya Sebze Suyu

2. Meyve veya sebze suyu

15-20 dakika sürer.

3. Çiğ Sebzeler

3. Çiğ sebzeler

30-40 dakika sürer.

4. Pişmiş Sebzeler

4. Pişmiş sebzeler

40 dakika sürer.

5. Balık

5. Balık

45-60 dakika sürer.

6. Salata

6. Yağlı salata

1 saat sürer.

7. Nişastalı Sebzeler

7. Nişastalı sebzeler

1,5-2 saat sürer.

8. Tahıllar

8. Tahıllar

2 saat sürer.

9. Süt Ürünleri

9. Süt Ürünleri

2 saat sürer.

10. Beyaz Et

11. Tavuk

1,5-2 saat sürer.

11. Kırmızı Et

Sığır eti

3,5-4 saat sürer.

Sindirim Hakkında Tavsiyeler

Sindiriminizin düzenli çalışmasını istiyorsanız, düzenli olarak su içmelisiniz ve susuz kalmamalısınız.  Kabızlık ile düşük su alımı arasında bir ilişki olduğunu gösteren bazı kanıtlar vardı. İçme suyu ve diğer kafeinsiz içecekler vücudunuzun yiyeceklerinizi sindirim sistemi boyunca hareket ettirmesine yardımcı olabilir. Su açısından zengin meyve ve sebzeleri tüketmek gibi günlük sıvı alımınızı karşılamanın başka yolları da vardır.

Yiyeceklerinizi iyice çiğneyin. Sindirim süreci ağzımızda başlar ve bazı uzmanlar yiyeceklerimizi düzgün çiğnememizi tavsiye eder. Aksi halde vücudumuzun besin emilimi azalabilir ve bu da diğer sağlık sorunlarına neden olabilir.

Ne kadar çok çiğnersek vücudumuz o kadar çok tükürük üretir. Tükürük, ağzımızdaki gıdaları parçalayarak vücudumuza yardımcı olur, böylece daha kolay sindirilebilirler.

# sağlık # Gıda # sindirim