Modernize edilmiş ilk ZMA'lar güvenlik güçlerine teslim edildi

Aselsan tarafından modernize edilen kısa adı ZMA olan "Zırhlı Muharebe Araçları" güvenlik güçlerine teslim edildi. Proje kapsamında 134 adet eski nesih ZMA’lar modern insansız kuleye ve otonom kabiliyete sahip olacak.

Güvenlik güçlerinin kabiliyeti, modernizasyonunu Aselsan’ın yaptığı yeni nesil ZMA’larla yükseliyor. İlk Araç Teslimi ASELSAN'ın Ankara Temelli'deki tesislerinde yapıldı. Savunma Sanayii Başkanlığı ile ASELSAN arasında imzalanan "Zırhlı Muharebe Araçlarının Modernizasyonu Projesi" kapsamında geliştirilen araçlar Mehmetçiğin kullanımına sunuldu.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ZMA Modernizasyonu Projesi İlk Araç Teslim Töreni'nde konuştu. Demir, modernize edilen araçlarda ateş gücünü ve manevra yeteneğini birleştiğine dikkat çekti. Demir yeni ZMA’ların kabiliyetlerini anlattı:

- ZMA Modernizasyon Projesi ile 134 adet eski nesil silah kulesine sahip aracımıza modern insansız kule entegre etmek suretiyle araçların ateş gücü, tehdit algılama ve uyarı sistemleri ile beka yetenekleri, güç ve aktarma sistemlerindeki iyileştirmelerle harekat kabiliyeti en üst düzeye gelmiştir.

 Türkiye’nin bir sonraki adım ise insansız Zırhlı Muharebe Aracı ile güvenlik güçlerinin yeteğine katkı sunmak:

Artık bu araçlarımızı otonom ve insansız uzaktan kumandalı unsurlarla harekat alanına sürmenin vakti gelmiştir. Bu tür araçların hava araçlarıyla entegre bir şekilde harekat ortamına gittiğimizi çok net bir görüyoruz. Bunun bir sonraki adımının insansız ve otonom sistemler olmasını bekliyoruz

Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Görgün de ZMA'larda 25 milimetre insansız silah kulesi özelliğine sahip NEFER Silah Sistemi'nin kullanıldığını açıkladı:

- Bu sistem yetenekleri içinde en belirgin olanı ise muharebe sahası içinde ateş gücü üstünlüğünde fark oluşturacak TSK envanterindeki ilk 25 milimetre insansız silah kulesi özelliğine sahip NEFER Silah Sistemi'dir.

Zırh ve mayın koruma seviyesinin yükseldiği ZMA’ların çevresinden gece ve gündüz 360 derece görüntü alınabiliyor. Törenin ardından modernizasyonu yapılan ZMA ile Korkut Silah Sistemi atışları yapıldı.

# zırhlı muharebe araçları # Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir # ssb