Daimi Ortak Mekanizma Ankara'da toplandı: Toplantının ardından resmi açıklama geldi

Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO heyetlerinin yer aldığı Daimi Ortak Mekanizma, 4. toplantısını Ankara'da gerçekleştirdi. Yaklaşık 3 saat süren toplantının ardından açıklama yapıldı. Açıklamada toplantıda ele alınan konular hakkında bilgi verildi. İşte detaylar...

Daimi Ortak Mekanizma Ankara'da toplandı: Toplantının ardından resmi açıklama geldi

Temmuz ayındaki NATO’nun Vilnius Zirvesi’ne sayılı günler kala, İsveç’in NATO üyeliği sürecinde gözler Türkiye’de yapılacak toplantıya çevrildi.

Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO heyetleri Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde buluştu. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç'ın başkanlığındaki toplantı yaklaşık 3 saat sürdü.

Ortak Daimi Mekanizma toplantısına Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar da katıldı. Türk heyetinde Dışişleri, İçişleri, Milli Savunma ve Adalet Bakanlıkları ile Milli İstihbarat Teşkilatı temsilcileri de yer aldı.

NATO heyeti başkanı olarak NATO Genel Sekreter Kabine Şefi Stian Jenssen, İsveç heyeti başkanı olarak İsveç Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Büyükelçi Jan Knutsson da toplantıda yer aldı. Finlandiya heyeti başkanı olarak da Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Daimi Devlet Sekreteri Jukka Salovaara katıldı.

Daimi Ortak Mekanizma 4. Toplantısı hakkında yapılan basın açıklaması şöyle:

"Türkiye, Finlandiya ve İsveç tarafından NATO Madrid Zirvesi marjında 28 Haziran 2022 tarihinde imzalanan Üçlü Muhtıra çerçevesinde kurulan Daimi Ortak Mekanizmanın dördüncü toplantısı 14 Haziran 2023 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilmiştir.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Burak Akçapar’ın başkanlık ettikleri heyetimizde Dışişleri, İçişleri, Milli Savunma ve Adalet Bakanlıkları ile Milli İstihbarat Teşkilatı temsilcileri yer almıştır.

Toplantıda, İsveç’in Üçlü Muhtırada yer alan taahhütler bağlamında attığı adımlar ele alınmıştır. Başta, bu ülkede 1 Haziran 2023 tarihinde yürürlüğe giren yeni mevzuat olmak üzere terörizmle mücadelede alınmakta olan tedbirlerin terör örgütlerinin İsveç’teki faaliyetlerine yönelik yansımaları, somut örnekler temelinde istişare edilmiştir. Bu çerçevede, Üçlü Muhtırada kayıtlı taahhütlerin hayata geçirilmesinde kaydedilen ilerlemenin düzeyi ele alınmıştır. Katılımcılar Daimi Ortak Mekanizmanın önemini vurgulamışlar ve müteakip somut adımlar üzerinde çalışmaya devam etmek hususunda mutabık kalmışlardır.

4 Nisan 2023 tarihinde NATO’ya katılan Finlandiya’nın, sürecin başında daimi olarak tasarlanan bu mekanizmanın toplantılarına katılmaya devam etmesi, terör örgütleriyle mücadelenin takibinin NATO üyeliğinden sonra da sürdürüleceğinin teyidi bakımından ayrıca önem taşımaktadır."

# Daimi Ortak Mekanizma # türkiye # finlandiya # isveç