İdris Kardaş'tan "Twitter Files" açıklaması

Dünyanın en çok kullanılan sosyal medya platformlarından biri olan Twitter’daki sansür ve manipülasyon bir kez daha ortaya çıktı. Öte yandan İletişim Başkanlığı, kamuoyuna duyurulan Twitter Dosyaları’nı yakından takip ettiklerini bildirdi.

Bağımsız gazeteci Bari Weiss, büyük yankı uyandıran Twitter Dosyaları'nın ikinci bölümünü açıkladı. Platformun belirli hesapların ve gönderilerin erişimini sınırladığı "gizli" bir operasyon ifşa edildi.

Yayınlanan yeni belgelere göre, Twitter çalışanları gizli bir kara liste oluşturdu. Böylelikle platformun filtreleme yaptığı, belirli hesapların ve gönderilerin erişimini sınırladığı belirtildi. Üstelik tüm bunlar kullanıcıların bilgisi veya herhangi bir uyarı olmadan yapılıyordu.

Belgeleri ifşa eden isim şirketin yeni sahibi, Tesla'nın kurucusu Elan Musk... Musk, Ekim ayında şirketi devraldıktan sonra birkaç üst düzey yöneticiyi işten çıkaran ve bazı şirket kararlarını iptal etmişti.

Musk, geçtiğimiz hafta da Twitter eski yönetimi ile Demokratlar arasındaki sansür yazışmalarını serbest gazeteci Matt Taibbi aracılığıyla ifşa etmişti. Dosyaların ikinci bölümünü de twitter hesabından paylaşan Musk, Twitter'ın avukatı James Baker'ı da şirketten kovdu. Baker, 2020’deki ABD seçimlerinin sansüründeki rolüyle ilgili dosyaların yayımlanmasını engellediği gerekçesi ile şirketten çıkarıldı.

Twitter, 2019 yılında Vatan Partili ve TGB'lilerin hesaplarını da askıya almıştı. Twitter'ın LGBT propagandasına karşı paylaşım yapan hesaplara uyarı gönderdiği ve hesapları kapatmakla tehdit ettiği de biliniyor. Musk'ın Twitter'ı satın almasıyla birlikte bu gibi sansür olaylarına son verileceği düşünülüyor.

Öte yandan İletişim Başkanlığı bünyesindeki Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Koordinatörü İdris Kardaş, Twitter Dosyaları olarak bilinen belgeleri yakından takip ettiklerini duyurdu. Kardaş, “sosyal medya platformlarının, nasıl birer manipülasyon aracı haline geldiklerini ibretle izliyoruz." ifadelerini kullandı.

İdris Kardaş'ın açıklamaları şu şekilde:

- Twitter Dosyaları Hakkında! Dezenformasyonla Mücadele Merkezi olarak ,"Twitter Dosyaları" (Twitter Files) skandalını yakından takip ediyor, sosyal medya platformlarının uyguladıkları politikalar sonucu nasıl birer manipülasyon aracı haline geldiklerini ibretle izliyoruz.
- Twitter özelinde sosyal ağların denetimden muaf, suistimale açık özelliklerinin ne denli vahim etkileri olabileceğini daha yüksek sesle ifade etmenin asli görevimiz olduğuna yürekten inanıyoruz.
- Twitter’ın sistematik sansürü ABD’ye özgü bir sorunmuş gibi bir hava estirilse de dünyada ve ülkemizde milyonlarca kullanıcısı ve kontrolsüz bir gücü olan bu platformların her adımı medya, sivil toplum ve devletler tarafından titizlikle takip edilmeyi hak ediyor.
- Peki Twitter’ın dolandırıcılığı ve spam içeriği en aza indirmek için kurduğu sistem ABD'de nasıl Cumhuriyetçiler aleyhine bir sansür mekanizmasına dönüştü? (Ülkemizde de sıkça yaşandı.) Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk tarafından ortaya çıkarılan bilgi ve belgeler önemli.
- Twitter, özellikle 2020 seçimlerinden bu yana ABD’de demokratların lehine olacak şekilde içerik silme, hesap kapatma, kimi içerikleri ‘az görünür’ yapma ya da öne çıkarma gibi faaliyetlerde bulunmakla eleştiriliyordu.
- Twitter’ın yanlı ve keyfi içerik moderasyon politikasını eleştirenler arasında eski sosyal ağ çalışanları, politikacılar ve Forbes dergisinin Dünyanın En Zengin Kişileri listesinde birinci sırada yer alan Tesla ve SpaceX’in kurucusu Elon Musk da bulunuyordu.
- Ekim ayında Musk, Twitter’ı satın aldığından beri platformun iç işleyişi, içerik ve reklam politikaları hakkında kullanıcıları bilgilendirse de hiçbiri Twitter yöneticilerinin tek taraflı sansür uyguladıklarını açıkça gösteren iç yazışmaları kadar skandal yaratmadı.
- Musk, işe hesapları silinmiş ya da askıya alınmış pek çok kullanıcının hesaplarını açtırmakla ve aralarında ABD eski başkanı Donald Trump’ın hesabının silinmesi kararını veren yöneticilerin de bulunduğu çok sayıda Twitter çalışanını işten çıkarmakla başladı.
- Peki bu kökten değişikliği gerektiren sorunlar nelerdi?
1) ABD Başkanı'nı sansürlemek: Twitter, ABD Başkanı Donald Trump'ın 2020 seçim sürecindeki tweetlerinin neredeyse yarısını sansürleyerek tepki toplamıştı.
- Twitter'ın tek taraflı propagandayı desteklediğini öne süren kullanıcılar, sosyal medya uygulamasının böyle bir karartma gücünün olmasının tehlikelerine ve Amerikan Başkanı’nın ‘yanıltıcı bilgi paylaşmak’ gerekçesi ile sansürlenmesinin kabul edilemezliğine dikkat çekmişti.
- 2) Biden’a özel ekip: Amerika’da faaliyet gösteren Medya Araştırma Merkezi’nin konuya ilişkin raporunda, Trump'ın Facebook veya Twitter'da bir buçuk yıl içinde 65 kez sansürlendiğine, Biden'ın ise hiç sansürlenmediğine dikkat çekilmişti.
- Twitter, seçimlerin hemen ardından, ABD Başkanı Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden’la ilgili olumsuz haberlerin paylaşılmasını da engellemiş ve hatta Twitter’ın, Biden’i korumaya yönelik özel bir ekip kurduğu da iddia edilmişti.
- Musk eski Twitter yönetiminin, 2020 yılındaki son başkanlık seçimleri öncesinde ABD Başkanı Joe Biden’ın ekibinin talebini takiben Biden’ın oğlu Hunter Biden ile ilgili çıkan haberleri nasıl sansürlediğini gazeteci Matt Taibbi aracılığıyla ifşa etti.
- Türünün ilk örneği: Devasa bir karartma Her şey 14 Ekim 2020'de New York Post gazetesinin, Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden'ın dizüstü bilgisayarının içeriğinden elde edilen ifşa dosyalarını yayımlaması ile başladı.
- Türünün ilk örneği: Devasa bir karartma Her şey 14 Ekim 2020'de New York Post gazetesinin, Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden'ın dizüstü bilgisayarının içeriğinden elde edilen ifşa dosyalarını yayımlaması ile başladı.
- Twitter, Hunter Biden haberine uygulanan sansürü ‘’Hackleme yoluyla (izinsiz) ele geçirilmiş materyallerin paylaşılmasının engellenmesi ilkesi’’ ile savunmayı denese de, Taibbi, bunun sonradan bahane olarak üretildiğine dair yazışmalar olduğunu ileri sürdü.
- Biden’ın ekibinin birçok Tweet’in bağlantı adresini kaldırılması için şirkete ilettiğini aktaran Taibbi’nin paylaşımında, çalışanlarından birinin "Biden’ın ekibinden incelenecek daha çok şey var” şeklinde e-mail attığı ve e-mailin "Ele alındı" şeklinde yanıtlandığı görülüyor.
- Twitter’ın avukatı kovuldu... Elon Musk, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Twitter'ın avukatı James Baker'ın kovulduğunu duyurdu. Baker, 2020’deki ABD seçimlerinin sansüründeki rolüyle ilgili dosyaların yayımlanmasını engellediği gerekçesi ile şirketten çıkarıldı.
- Wikipedia: Özgür Ansiklopedi! Musk’ın ifşasının ardından sosyal medyanın güvenilirliği tartışılırken Wikipedia’dan güven sarsıcı bir adım geldi. Wikipedia, sitesinde Twitter'ın yeni patronu Elon Musk'ın paylaştığı Twitter dosyaları sayfasını kaldırmak için oylama başlattı.
- Bu sabah Twitter Files'ın ikinci bölümünü yayınlandı. Bu seride de Twitter'ın birçok hesabı nasıl gizliden sansürlediği, tt olan başlıkları nasıl geri plana ittiği belgeleriyle ortaya konuyor. Twitter'ın bu sansür politikası bir yerden tanıdık geliyor mu?
- Sosyal ağları tartışmasız şekilde demokrasi yuvası olarak gören gazetecileri ve politikacıları, vatandaşlarımızı doğru bilgilendirmeye çağıyoruz. Özgür iletişim hakkımızı yönetmeye çalışan sosyal ağlar, biz dikkat kesilmediğimiz sürece maalesef demokrasimizin dostu olmayacaktır.
# twitter # Elon Musk # Dezenformasyonla mücadele