İmamoğlu gerçeği: İstanbul'un deprem bütçesini kıstı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, gezintiye çıktığı deprem bölgesinde afetle mücadele edilmediğine dair çıkışlar yapmaya devam ediyor. Deprem açısından ciddi risk altında olan İstanbul için 4 senedir hiç harekete geçmemesi de tehlikeyi büyütüyor.

İmamoğlu gerçeği: İstanbul'un deprem bütçesini kıstı

Uzmanların işaret ettiği İstanbul depremi için İstanbul hiç de hazır değil. Geçtiğimiz ocak ayında deprem gündemi ile toplanan İBB Meclis Toplantısına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu katılmazken meclis sıralarında alınması gereken önlemlerle ilgili hiçbir karara da varılmadı.

“Deprem bilincini arttırmak istiyoruz, kentsel dönüşüm yapacağız ve riski bina sayısını azaltacağız” vaatleri ile belediye başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu, pek çok toplantıya katılmadığı gibi deprem riski ile mücadele konusunda da elle tutulur bir adım atmıyor.

İstanbul’da deprem riski her geçen gün artarken İstanbul Büyükşehir Belediyesi depreme karşı plansızlıkta ısrarcı. Ortaya çıkan veriler ise şu şekilde:

  • İBB’ye göre reklama verilen önem depremden fazla. 400 bin binada kentsel dönüşüme ihtiyaç duyulurken İBB için reklam depremden daha önemli. Depreme ayrılan bütçe sadece 1 milyar 800 milyon lira. Reklama ayrılan bütçe ise 1 milyar 822 milyon 98 bin 520 lira.
  • Verilerin çarpıcılığı ise bunlarla sınırlı kalmıyor. 2018 yılında deprem için ihtiyaç duyulan kentsel dönüşüme ayrılan pay bütçenin yüzde 5.5’i iken 2023 yılı için ayrılan pay ise yüzde bütçenin yüzde 1,59’u oldu.
  • İBB Sözcüsü Murat Ongun ise bütçenin azaltılmasını 2020 yılında şöyle açıklamıştı: “Geçen yıl deprem harcamaları için ayrılan 1 milyar TL'nin 147 milyon TL'sinin kullanıldığını, bu yüzden 2020 yılında bu payın 340 milyon liraya indirildi.” Bu açıklama ise akıllara, “her köşesinde riskli bina barındıran İstanbul’da kentsel dönüşüm yapacak alanı İBB nasıl bulmadı” sorularını getirmişti.

İBB’nin kayıp vaatleri arasında 16 Milyon İstanbullunun depreme karşı can güvenliğini sağlamak var.

# ekrem imamoğlu # istanbul büyükşehir belediyesi # deprem