Meclis'e giremeyince dokunulmazlık zırhı kalktı! Kemal Kılıçdaroğlu'nun dosyası işleme konuldu

2023 seçimleri geride kaldı. Seçim sonrası milletvekili seçilemeyenlerin dokunulmazlıkları kaldırıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosunca dokunulmazlığı kaldırılan 350 milletvekilinin dosyası işleme sokuldu. Kılıçdaroğlu'na ait dosyalar da işleme alınmış oldu.

Meclis'e giremeyince dokunulmazlık zırhı kalktı! Kemal Kılıçdaroğlu'nun dosyası işleme konuldu

Seçim sonrası Meclis'e giremeyen eski milletvekillerine ait 1190 dokunulmazlık dosyası Cumhurbaşkanlığı'na gönderilmişti. Hakkında fezleke bulunan ve dokunulmazlığı kaldırılan bu isimlerin yargılanmasının önü böylece açılmış oldu. Hakkında 28 fezleke bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da dosyaları Cumhurbaşkanlığı'na gönderilen isimlerden biriydi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosunca aralarında Kemal Kılıçdaroğlu'nun da bulunduğu 350 ismin dosyaları işleme alındı.

2002 DOSYA TASNİF İÇİN CUMHURBAŞKANLIĞI'NDA

Önceki yasama döneminden kalan 2002 fezleke tasnif için Cumhurbaşkanlığına gönderildi.

Cumhurbaşkanlığı, hakkında fezleke hazırlanan ve yeni yasama döneminde milletvekili seçilenlerin dosyasını yeniden Meclis'e, milletvekili seçilemeyenlerin dosyalarını ise Adalet Bakanlığına gönderecek.

Bakanlık ise soruşturmaların tamamlanması için binden fazla suç dosyasını Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına ulaştıracak.

Bu işlem sürerken, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosu, hakkında soruşturma açılan ancak fezlekesi Meclis'e gönderilmeyen önceki dönem milletvekillerine ait 350 dosyayı ilgili soruşturma bürolarına dağıttı.

Bunlar arasında CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun "terör örgütü propagandası yapmak", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik", "kamu görevlisine hakaret" ve "iftira" suçlarından 18 dosyası bulunuyor.

KILIÇDAROĞLU YARGILANABİLİR

Dosyaların gönderildiği genel, terör ve memur suçlarını soruşturma bürolarındaki savcılar, soruşturma kapsamında yasama dokunulmazlığı olmayan eski milletvekillerinin ifadesine başvuracak.

Bu kapsamda adliyeye davet edilmesi beklenen Kılıçdaroğlu'nun ifadesi, dosyasının bulunduğu soruşturma bürosunun başsavcıvekili tarafından alınacak.

Sonraki aşamada ise yeterli delil elde edilmesi halinde Kılıçdaroğlu hakkında dava açılacak.

Kaynak: Anadolu Ajansı

# kemal kılıçdaroğlu # cumhuriyet halk partisi # dokunulmazlık # fezleke