Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'a 6-8 Ekim davasında müebbet hapis istendi

6-8 Ekim olayları davasında savcı, esas hakkında mütalaasını açıkladı. Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 36 sanık hakkında "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçundan en az bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

HDP'nin yaptığı çağrılar sonucunda Kobani bahanesiyle 6-8 Ekim 2014'te düzenlenen eylemlere ilişkin davanın yeni duruşması görüldü.

PKK'nın sözde üst düzey yöneticilerinin yanı sıra eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın aralarında bulunduğu 108 sanığın yargılandığı davaya bazı tutuklu sanıklar ile avukatları katıldı.

Cumhuriyet Savcısı Cemalettin Şimşek, 13 bölümden oluşan 5 bin 268 sayfalık mütalaayı özetleyerek okudu. Mütalaada Ekim 2014'te HDP yönetimi ile terör örgütü PKK elebaşlarının sokağa çıkma çağrısında bulunduğu hatırlatıldı.

Mütalaada Demirtaş ve Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 36 sanık hakkında "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçundan en az bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

Ayrıca sanıklar Demirtaş ve Gülten Kışanak’ın aralarında bulunduğu 26 sanık hakkında Yasin Börü dahil olmak üzere 6 kişinin öldürülmesine ilişkin 6'şar kez daha ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılması talep edildi. 26 sanığın "nitelikli insan öldürme" suçundan yargılandığı kaydedildi.

Aynı suçtan sanık Nezir Çakan ve Sibel Akdeniz'in 4'er kez, Meryem Adıbelli'nin ise 1 kez daha ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilmesi istendi. Bununla birlikte söz konusu sanıklar hakkında, mala zarar verme, hürriyeti tehdit, öldürmeye teşebbüs, kasten yaralama ve hırsızlık, suçlarından ise farklı oranlardan süreli hapis cezası talep edildi.

Aralarında terör örgütü elebaşlarının da bulunduğu 72 sanığın ise dosyasının ayrılması talepler arasında yer aldı.

Mütalaanın okunmasının ardından söz alan bir sanık avukatı, bazı sanıkların sorgularının tamamlanmadan mütalaanın sunulmasını kabul etmediklerini belirtti. Sanık ve avukatlarının mütalaaya karşı savunma hazırlaması için duruşma ertelendi.

Terör hükümlüsü Demirtaş ise sosyal medyadan davaya ilişkin bir paylaşım yaptı. "Sarayda yazılıp mahkeme heyetinin eline tutușturulan iddianameyi de mütalaayı da 14 Mayıs’ta yırtıp çöpe atacağız" dedi.

# selahattin demirtaş # figen yüksekdağ # kobani