TBMM Başkanı'nın Viyana gezisi ve Clemens Holzmeister sergisi

Kadim Ülker

Kadim Ülker

Köşe Yazısı

Her iki başkan önemli bir serginin açılışına imza attılar.  TMBB Başkanı Şentop ve Avusturya Parlamento Başkanı Sobotka  T.C. Viyana Büyükelçiliği’nde  Clemens Holzmeister fotoğraf sergisini açtılar. Bilindiği gibi Clemens Holzmeister Alman Nazilerinden kaçıp Türkiye’ye sığınmıştı.

Holzmeister Türkiye’de yaşadığı süre boyunca İstanbul Teknik Üniversitesi’nde öğretim görevlisi ve mimar olarak çalışmalar yürütmüştür.  Bu sürede içerisinde TBMM binası olmak üzere Ankara’da çok çeşitli kamu binalarının mimarı olmuştur. TBMM binasının mimarı olmasından dolayıdır, iki başkan büyükelçilik binasında serginin açılışına birlikte imza attılar. Açılış konuşmasında Şentop “95 yıl önce Türkiye'ye gelen Holzmeister Türk milletinin iradesinin merkezi olan TBMM binasının mimarı oldu” dedi. Sözlerinin devamında Şentop Clemens Holzmeister için “Türkiye Cumhuriyeti olarak, 60 yıl sonra aynı tarihte, kasım ayında, ahde vefa gereği olarak onun fotoğraf ve çizimlerinin yer aldığı bir sergiyle onu bu kez memleketinde yad ediyor olmak hepimiz için kıvanç kaynağı olarak görülmelidir” değerlendirmesinde bulundu. Sözlerinin devamında Ankara için yeni bir başkentin kurulmasında ve dünya başkentlerinden birine dönüşmesinde katkılar sağladığını belirten TBMM Başkanı Şentop “Türkiye’ye geldiğinde hiçbir şeyin olmadığını düşündüğü Ankara’da, Cumhuriyetimizin Banisi Mustafa Kemal Atatürk’ün teveccühü ile başlayan ve yaşadığı müddetçede hep devam eden güven duygusu, mutluluk ve huzurla perçinlenerek ülkemizle arasında büyük bir sevgi bağına dönüşmüştür” dediği görüldü.

Avusturya‘nın yetiştirdiği önemli mimarlardan Holzmeister’in bu sergi vesilesiyle anılmasının çok değerli olduğunu dile getiren Avusturya Parlamentosu Başkanı Wolfgang Sobotka, Holzmeister’in Nazi zulmünden dolayı Avusturya‘yı terk etmek zorunda kalan önemli bir isim olduğunu ve o bilim insanlarının Türkiye’de kendilerine hayat  bulmalarının son derece önemli olduğunu belirterek, “Türkiye’ye, zor durumda olan insanlara kucak açması ve insancıl tutumundan dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Açılışına her iki başkanın da imzası olan Clemens Holzmeister sergisinin arka plandaki gerçek mimari, çok farklı büyükelçilik imajıyla hiç şüphesiz T.C. Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun’dur ve kendisine teşekkür bir borçtur.

Diğer taraftan TBMM Başkanı Şentop’un Avusturya’nın en çok satılan ve okunan gazetesi Kronen Zeitung’da bir söyleşisi yayımlandı. Bu söyleşide Şentop Türkiye'nin dünyadaki yeri konusundaki soruya NATO ve Avrupa Birliği’nin Türkiye'nin üyeliğine ve Türkiye’ye karşı çifte standartlı davranışını eleştirmesi dikkat çekti. Şentop, Türkiye'nin Irak ve Suriye’nin kuzeyine yapmış olduğu askeri müdahalelerde hiç kimseden izin almak zorunda olmadığını gazetedeki söyleşide dile getirdi. Şentop’un “hiç kimseden izin almayacağız” sözleri bir sayfalık söyleşinin manşetine yansıdı.

Söyleşide gazeteci Şentop’a sorularında hep “Kürt” kelimesini kullanarak, yapılan hareketlerin Kürtlere karşı yapıldığı biçiminde sorular sormaktadır. İçerik olarak doğru cevap verirken sayın başkan, meselenin terör sorunu olduğunu, terör örgütünün de Kürtlerin temsilcisi olmadığını dile getirmemesi bir eksikliktir. Bunu dile getirmemesi gazetenin yazarına her defasında terör örgütünün ismi yerine Kürt sözcüğünü kullanarak, okuruna terör örgütünün Kürtlerin temsilcisi imajını vermektedir. Söyleşide buraya dikkat çekmiş olsaydı, söyleşi daha da anlamlı olurdu.  

Bunların dışında Avusturya siyasi çevresi ile de ilişkilerde bulundu. Avusturya Türk Dostluk parlamenterler grubu ile bir araya gelirken, Avusturya Parlamentosu Başkanı Wolfgang Sobotka ile de sıcak ve samimi görüşmelerde bulundu.  Bu görüşmelerden biri de henüz restore çalışmaları bitmemiş ve kapalı bulunan Avusturya Parlamento binasında Sobotka ile gezmesi oldu. Tamir sonrasında parlamentoyu gezen ilk kişi oldu.