Orman yangınlarına o teknoloji ile erken müdahale edilecek: En iyi girişim ödülünü kazandı!

Orman yangınları, Türkiye'de üretilen teknoloji "Kozalak" ile erken tespit edilip, müdahalede bulunulabilecek. Festivalin üçüncü gününde Afet Yönetim Teknolojileri bölümünde hızlandırma kategorisinde düzenlenen yarışmada en iyi girişim ödülünü "Kozalak" projesi kazandı.

Orman yangınlarına o teknoloji ile erken müdahale edilecek: En iyi girişim ödülünü kazandı!
Orman yangınlarına o teknoloji ile erken müdahale edilecek: En iyi girişim ödülünü kazandı!

Ağaçlara bağlanan erken tespit sistemi "Kozalak" ile orman yangınları, yarım saat içinde belirlenerek erken müdahalede bulunulabilecek.

Festivalin üçüncü gününde Afet Yönetim Teknolojileri bölümünde hızlandırma kategorisinde düzenlenen yarışmada en iyi girişim ödülünü "Kozalak" projesi kazandı.
Projenin sahibi şirket yetkilisi Suat Batuhan Esirger, yaptığı açıklamada, orman yangınları için erken tespit ve uyarı sistemi ürettiklerini belirtti.

Erken tespit sistemi kozalak

"OTOMATİK OLARAK HABER VERİYOR" 

Ürettikleri cihazların ağaçların gövdesine bağlandığını ifade eden Esirger, şu sözleri söyledi:

- Cihaz anormal bir durum olduğu anda yetkililere otomatik olarak haber veriyor.

 Esirger, cihazın sensörler aracılığıyla ortam hakkında veri aldığını anlatarak, şu sözleri söyledi:

- Bunun altında bir özelleşmiş sensörümüz var. Akıllı bir burun gibi de düşünebilirsiniz. Devamlı olarak havayı kokluyoruz. Ve bir anormal durum olduğu anda bu bir sigara dumanı, araç egzozu mu, orman yangını gibi durumlarda bunları ayırt ediyor. Sonrasında yetkililere haber verip erken müdahale edilmesini sağlıyor.

Erken tespit sistemi kozalak

 30 DAKİKA İÇİNDE TESPİT EDİLİYOR


Esirger, şunları kaydetti:

- İHA'lar ve termal kameraların ortalama yangın tespit süresi doksan dakikanın üzerinde. Bu maalesef yangının büyümesine ve daha çok efor harcanmasına neden oluyor. Biz bunu 30 dakikaya hatta 15 dakikanın altına çekiyoruz. Dolayısıyla birkaç kovayla söndürülebilecek bir yangını kolayca bertaraf etmiş oluyoruz.

 Cihazın güneş enerjisi ile çalıştığını dile getiren Esirger, seri üretime geçtiklerini ve cihazın sahada kullanıldığını aktardı.
Esirger, şu ifadeleri ekledi:

- Hedefimiz öncelikli olarak ülkemizi korumak. Türkiye'de yaygınlaşmak. Mersin'de cihazlarımız var. Bodrum da birkaç yerimiz var. Önümüzdeki günlerde koruduğumuz yerlerin sayısını artırmak istiyoruz. Şu an 1,5 milyon metrekarenin üzerinde yer koruyoruz.

Ayrıca cihaz TEKNOFEST'te Afet Yönetim Teknolojileri'nde düzenlenen Hızlandırma Kategorisi'ndeki yarışmada en iyi girişim ödülüne layık görüldü.

Kaynak: Anadolu Ajansı

# BİLİM TEKNOLOJİ # orman yangınları # müdahale