ABD ve İsrail'den İran'a karşı ortak tatbikat

İsrail ve ABD, Akdeniz açıklarında İran ve bölge ülkelerine sözde mesaj olarak nitelendiren ortak askeri tatbikata başladı. İran ile savaş senoryolarının uygulanacağı tatbikat kapsamında ABD'nin roket sistemi HIMARS'tan ve İsrail'in sistemlerinden uzun menzilli roketler fırlatılacağı açıklandı.

İsrail ve ABD orduları Akdeniz açıklarında ortak askeri tatbikat başlattı. Tatbikata "Juniper Oak yani Ardıç Meşe" adı verildi.

Tatbikat başta İran olmak üzere bölge ülkelerine mesaj olarak yorumlandı. Çünkü bu tatbikat iki ülkenin savaş uçaklarının İran'ın nükleer tesislerine saldırı simülasyonu yaptığı üçüncü tatbikat olacak.

ABD İsrail ordusunda "düşman bir ülkenin topraklarına girme, gelişmiş hava savunma sistemlerini aşma ve yer altında korunan hedefleri imha etme gibi" İran'da bir saldırı senaryosu kapsamında eğitim verecek.

ABD Merkez Komutanlığı da ortak tatbikata ilişkin açıklama yaptı. Tatbikatın İsrail-ABD ortak hazırlığını test edeceği ifade edildi.

İsrail deniz kuvvetlerine ait füze taşıyan gemiler ve denizaltı ile ABD uçak gemisi Akdeniz açıklarına demirledi. İsrail savaş uçakları ve ABD'nin ağır bombardıman uçaklarının yer aldığı senaryoların uygulanacağı belirtildi.

6 bin 400 ABD askerinin katılacağı tatbikatta ABD'nin roket sistemi HIMARS'tan ve İsrail'in sistemlerinden uzun menzilli roketler fırlatılacağı açıklandı.

İsrail basınına göre 27 Ocak'ta bitecek tatbikat iki ülke arasındaki şimdiye kadarki en önemli ortak askeri tatbikat.

# israil # Amerika Birleşik Devletleri