Finlandiya'dan kritik Türkiye kararı

Finlandiya, Türkiye'ye uyguladığı silah ambargosunu kaldırdı. Ambargonun kaldırılması, Türkiye'nin, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine onay vermek için şartlarından biriydi.

Terör örgütlerine desteği nedeniyle NATO üyeliğine Türkiye'nin itiraz ettiği Finlandiya, yeni bir adım attı.

Finlandiya Savunma Bakanlığı, 2019 yılından beri yürürlükte olan "Türkiye'ye askeri teçhizat ihracatı ambargosunu" kaldırıldığını açıkladı. Bakanlık Danışmanı Riikka Pitkanen, zırhlı çeliğin bir Türk şirketine satılması için ihracat lisansının salı günü verildiğini söyledi.

Karar, Finlandiya hükümetini oluşturan koalisyonda tartışmalara neden oldu. Sol İttifak lideri Li Andersson, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Sol İttifak, savaş halindeki ya da insan haklarını ihlal eden ülkelere savunma teçhizatı ihracatını desteklemiyor. Türkiye'ye zırhlı çelik ihracatına izin verilmemesi gerektiği kanaatindeyiz.” dedi.

İsveç’teki PKK eylemleri ve Kuran-ı Kerim kışkırtması sonrası, Ankara, İsveç ve Finlandiya ile NATO’ya üyeliğin müzakere edildiği 3’lü mekanizma toplantısını ertelemişti.

PKK ve FETÖ terör örgütlerine verdikleri destekten dolayı İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine itiraz eden Hükümet, Haziran ayında Madrid'de yapılan 4’lü zirve sonrası itirazını geri çekmişti.

2 ülke ile NATO Genel Sektereri Jens Stoltenberg’in gözetiminde 3’lü mutabakat imzalanmış, İsveç ve Finlandiya’dan terör örgütlerine desteğin kesilmesi konusunda taahhütler alındığı açıklanmıştı.

Kamuoyuna “diplomatik zafer” olarak sunulan mutabakat ile Hükümet, NATO’nun açık kapı politikasına destek vererek, İttifakın doğuya doğru genişlemesinin önünü açmış oldu.

Hükümetin Finlandiya ve İsveç kararını eleştiren Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Türkiye’ye asıl tehdidin NATO’dan geldiğini, hükümetin yanlış bir mevzide konumlandığını söylemişti.

3’lü mutabakat ile NATO’nun genişlemesinin önünü açan hükümet, İsveç ve Finlandiya'dan iadesini istediği FETÖ’cü ve PKK’lı teröristlerle ilgili de henüz somut bir yanıt alabilmiş de değil...

# türkiye # nato # isveç # finlandiya # ambargo