NATO'dan Avrupa Sema Kalkanı Girişimi: 14 üye ve Finlandiya'ya yer aldı

NATO üyesi 14 ülke ve Finlandiya, Avrupa'da ortak hava savunma sistemi oluşturmak için anlaştı. NATO’nun "Avrupa Sema Kalkanı” girişiminde, henüz ittifak üyesi olmayan Finlandiya’nın da yer alması dikkat çekti.

Rusya’nın NATO kuşatmasına karşı Ukrayna’ya askeri operasyonu sürerken, Batılı ülkeler de bölgede gerilimi daha da tırmandıracak adımlar atmaya devam ediyor. NATO üyesi 14 ülke ve Finlandiya, Avrupa'da ortak hava savunma sistemi oluşturmak için anlaştı.

NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nda, "Avrupa Sema Kalkanı Girişimi" kurulması için niyet mektubu imzalandı. Girişim, ortak satın almalar yoluyla Avrupa'da yeni hava ve füze savunma sistemleri oluşturulmasını amaçlıyor.

Niyet mektubuna, Rusya’nın sınır komşusu olan ve NATO’ya üyelik sürecini henüz tamamlamayan Finlandiya’nın da imza koyması dikkat çekti.

Girişimde yer alan NATO ülkeleriyse; Almanya, İngiltere, Belçika, Bulgaristan, Çekya, Macaristan, Hollanda, Slovakya, Slovenya ve Romanya ile Rusya’nın komşuları Estonya, Letonya, Litvanya ve Norveç, oldu.

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana, Avrupa Sema Kalkanı Girişimi’ni, “Rusya'nın saldırgan davranışları karşısında hayati öneme sahip” sözleriyle savundu.

# nato # rusya # Hava Savunma Sistemi