İran'da DEAŞ ve PJAK'dan eş zamanlı terör eylemi

İran’daki eylemlerde ABD’nin kullandığı terör örgütleri kan dökmeye devam ediyor. PKK/PJAK liderlerinin İran’a karşı eylemleri yükseltme çağrısı sonrası terör örgütü üyeleri Kürdistan Eyaleti’nde kentleri ateşe verdi. DEAŞ ise Huzistan Eyaleti’nde düzenlediği silahlı saldırıda 7 kişiyi öldürdü.

Suriye, Irak ve Türkiye’de kan döken ABD destekli terör örgütleri, İran’ı da hedef almaya devam ediyor. Kürdistan ve Huzistan eyaletlerinde sokağa çıkan PJAK ile DEAŞ polis ve sivilleri hedef aldı.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, 16 Kasım’da PKK yayın organına verdiği röportajda İran’daki eylemleri değerlendirdi. Bayık, eylemlerde kullanılan “Kadın, Yaşam, Özgürlük” ana sloganının PKK lideri Abdullah Öcalan’ın ortaya koyduğunu belirtti. Bu sloganın tüm gruplarını İran’a karşı birleştirdiğini söyleyen Bayık, bu güne kadar bunun başarılamadığını ifade etti.

PJAK Eş Başkanı Siyamend Moini de terör örgütü yayın organlarına yaptığı açıklamasında İran’daki şiddet eylemlerini ‘devrim’ olarak niteledi. Diğer örgütlere birlik çağrısı yapan Moini, İran’daki ulus devlet sisteminin yıkılması gerektiğini savundu.

Çağrıların ardından terör örgütleri yandaşları, Kürdistan Eyaleti’ndeki kentlerde sokaklara çıktı. 40-50 kişilik gruplar halinde eylem yapan göstericilerin hedefinde polis, siviller ve kamu malları vardı. PKK/PJAK, Komele, İKDP gibi terör örgütleri militanları, taş, sopa ve palanın yanı sıra ateşli silahlarla polise saldırdı. Göstericiler aynı zamanda yollara bariyerler kurarak ateşe verdi. Terör örgütleri lehine sloganlar atan eylemciler, daha önceki eylemlerde olduğu yine İran milli bayrağını yaktı.

Yaklaşık 10 gün önce Şiraz’da bulunan Şah Çerağ türbesine terör saldırısı düzenleyen DEAŞ bu kez de Huzistan Eyaletine bağlı İzeh şehrinde ortaya çıktı. İki motosikletle eylem alanına gelen DEAŞ’lılar, uzun namlulu silahlarla polis ve sivillerin üzerine ateş. 7 kişinin hayatını kaybettiği olay sonrası Huzistan Eyaletinde 1, İzeh kentinde 3 gün yas ilan edildi. Olayın ardından başlatılan operasyonda 3 kişi yakalandı. Bu saldırının yanı sıra kentte bulunan bir medrese de eylemciler tarafından ateşe verildi.

# iran # abd # pjak # İKDP # deaş # Kürdistan Eyaleti