Mariya Zaharova'dan Filistin Açıklaması! "ABD Orta Doğu Dörtlüsü'nün Çalışmalarını Engelledi"

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova verdiği röportajda ABD'nin Filistin sorununda siyasi çözümü engellediğini belirtti. Orta Doğu Dörtlüsü'nün çalışmalarının ABD tarafından engellendiğini söyleyen Zaharova, Filistin sorununda çözüm olarak iki devletli çözümü işaret etti.

Mariya Zaharova'dan Filistin Açıklaması! "ABD Orta Doğu Dörtlüsü'nün Çalışmalarını Engelledi"

Moskova’da Küresel Gazeteciler Konseyi ile TASS’ın ortak çalıştayı düzenlendi. Bu kapsamda Türk gazetecilerle bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova Harici'nin sorularını yanıtladı. Harici'nin Youtube kanalında yayınlanan röportajda Zaharova önemli açıklamalarda bulundu.

Zaharova Filistin Meselesinin Çözülmesini ABD'nin Engellediğini Belirtti

Mariya Zaharova, Hamas'ın bir yıldır hazırlık yaptığını ve ABD'nin bu istihbarata sahip olduğu halde İsrail ile paylaşmadığını öne sürdü. Zaharova, Boston Maratonu saldırısını hatırlattı. Rusya'nın ABD'ye istihbarat bilgisi verdiğini ama ABD'nin bu bilgiyi kullanmadığını aktardı. Zaharova, Hamas'ın Aksa Operasyonu'nda da ABD'nin elindeki bilgiyi paylaşmadığını söyledi. Zaharova, şöyle konuştu:

- Hamas'ın açıkladığına göre bir yıldır süren bir hazırlık varken İsrail'e defalarca güvenlik teminatı veren ABD, neden böyle bir gelişmeyle ilgili tek kelime etmedi? Bölgede askeri üsleri olan, uyduları olan, siber ve enformasyon alanında en iyi teçhizata sahip olan ABD gibi bir süper gücün neler olduğuna dair hiçbir bilgisi olmadığına ve böylesi devasa bir operasyon hazırlığından bihaber olduğuna inanabiliyor musunuz? ABD'nin böylesi bir operasyon hazırlığını bilmeme ihtimali yoktur. Asıl soru neden bu bilgiyi kamuoyuna açık şekilde paylaşmadıkları. Doğrudan bir cevabım yok ama en azından bir cevabım var. Yıllar önve Boston Maratonu vardı. Hatırlar mısınız? ABD'nin genellikle maratonlar yapılan bir şehri. İnsanlar yarışır vesaire... Patlamadan önce, Boston Maratonu terör saldırısından önce, Rusya, ABD ile resmi olarak Tsarnaev kardeşlerle ilgili bilgi paylaştı. Bu adamlar aslen Rus Kafkaslarındandı. ABD'ye taşınmışlardı. Rusya, Rus yetkililer, Rus Özel Servisi onların ABD'de Amerikan şehirlerine yönelik bir terör saldırısı hazırladığıyla ilgili bilgi verdi. Rusya bu bilgiyi derhal ABD ile paylaştı; Washington'da Rus heyeti bu konudaki materyalleri verdi. Nasıl bir karşılık aldı? Bize "merak etmeyin, biz bir şekilde hallederiz" dediler. Ve bizim istihbaratımızı hiçbir şekilde dikkate almadılar. Tsarnaev kardeşlerin terör saldırısı gerçekleştirmesine müsaade ettiler. Sonuç olarak İsrail'de olanlarla ve kimin sorumlu olduğuyla ilgili cevap bu. 

ABD'nin Siyasi Çözümü Engellemek İçin Çabalıyor

Zaharova, Hamas'ın arkasında başka güçlerin olabileceği iddiasının sorulması üzerine temel gerçekleri anlamak gerektiğini belirtti. Zaharova, Filistin meselesinde 75 yıldır askeri bir çözüm olmadığını, BM'nin bir çok kararının siyasi olduğunu belirtti. Zaharova iki devletli siyasi çözümün hayata geçmesine ABD'nin engel olduğunu söyledi. Zaharova şunları ifade etti:

- Tabi uzmanlar farklı teoriler ortaya koymalılar, bütün resmi elde etmek için konuyu tüm ayrıntılarıyla masaya yatırmalılar. Ancak temel gerçekleri anlamalıyız. Temel gerçek şu ki 75 yıldır süren bu çok uzun ve karmaşık hikâyeye karşı askeri bir karar yok. Uluslararası hukuka dayalı siyasi ve diplomatik bir çözüm var. Uygulanması gereken çok sayıda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı var, Genel Kurul kararı var. Ve Rusya her zaman bu uluslararası hukuk kararlarının uygulanmasından yana oldu. Ancak dürüst olmamız ve şunu söylememiz lazım; Tüm bu süre boyunca, son yıllarda ABD, Orta Doğu'ya çözüm getirecek olan uluslararası hukuk zeminini yok etmek için elinden geleni ardına koymadı. Son yaptıkları ise siyasi çözüme zarar vermekti. Durum şuydu, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, ABD ve Rusya'dan oluşan Orta Doğu Dörtlüsü'nün çalışmalarını bloke ettiler. Bunu Şubat 2022'den sonra yaptılar. Ve bunu da sözde Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı nedeniyle yaptıklarını söylediler. Bunun Orta Doğu'yla hiçbir ilgisi yok aslında. Peki Orta Doğu Dörtlüsü'nün çalışmalarını neden engellediler? Çünkü her zaman askeri çözümden yana oldular. Çünkü her zaman kaostan, kaosu yönetmekten yana oldular. Maalesef, artık hiçbir kaosu yönetemiyorlar. 

Zaharova Filistin Sorununda İki Devletli Çözümü İşaret Etti

Zaharova İsrail-Filistin sorununda ana yaklaşımın, iki devletli çözüm olduğunu söyledi. Zaharova "Bu yaklaşım uluslararası hukuka dayalı, insanların inançlarına ve bu durumun adil bir şekilde çözümüne dayalı. Ve bu uluslararası hukuka dayalı yaklaşım hayata geçirilmeli. Bu Rusya Devlet Başkanı Sayın Putin'in görüşü olarak önceki gün ilan ettiği duruştur." dedi.

# mariya zaharova # filistin # abd