Suudi Arabistan'dan İsrail Kararı! Normalleşme Süreci Donduruldu

İsrail'in Gazze saldırıları, Batı Asya'da dengeleri değiştiriyor. Suudi Arabistan, İsrail ile ilişkileri normalleştirme görüşmelerini askıya aldı. Riyad'da ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile görüşen Suudi Veliaht Prensi Bin Selman, İsrail'in saldırılarının durdurulmasını istedi.

Suudi Arabistan'dan İsrail Kararı! Normalleşme Süreci Donduruldu

Hamas-İsrail arasındaki çatışmalar ve İsrail’in Gazze’deki katliamları Batı Asya’da siyasi dengeleri de değiştiriyor.

Suudi Arabistan'ın, ABD’nin arabuluculuğunda İsrail'le ilişkilerini normalleştirmek için yürüttüğü görüşmeleri askıya aldığı bildirildi. AFP'ye konuşan bir kaynak, "Suudi Arabistan, görüşmeleri dondurdu. Konuyla ilgili ABD'yi bilgilendirdi." dedi.

Riyad yönetimi, İran ile yakınlaşma konusunda da bu hafta içi dikkat çeken bir adım atmıştı. Suudi Velihat Prensi Muhammed Bin Selman, Gazze'de yaşananlarla ilgili İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile görüşmüştü.

Beyaz Saray, Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki normalleşme görüşmelerinin rafa kaldırılmadığını ancak önceliğin daha acil meselelere verildiğini bildirmişti.

ABD'nin Suudi Arabistan'a Hamas'ın saldırılarını kınaması için baskı yaptığı ancak Riyad'ın bunu kabul etmediği belirtiliyor.

Suudi Velihat Prens Bin Selman, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Riyad'da yaptığı görüşmede de Gazze'de sivillerin hedef alınmasını reddettiklerini belirterek, uluslararası insancıl hukuka saygı gösterilmesini istedi.

Bin Selman, Filistin halkının meşru haklarını elde etmesi ve bölgede kalıcı barışın tesis edilmesi için çalıştıklarını söyledi.

# suudi arabistan # israil