Doğal gaz keşfi faturalara yansır mı? Bakan Dönmez açıkladı

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz'de keşfedilen doğal gaz rezervine ilişkin açıklama yaptı. Dönmez, ilk gazın 2023 Mart ayında sisteme verileceğini duyurdu. Bakan, doğal gaz keşfinin faturalara yansımasının olup olmayacağı konusunun ise değerlendirildiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Fatih Sondaj gemisinin, Çaycuma-1 sondajında 58 milyar metreküplük doğal gaz rezervi keşfettiğini açıklamıştı. Bu keşifle beraber Karadeniz'deki gaz rezervinin toplam 710 milyar metreküpe ulaştı.

Erdoğan'ın açıkladığı doğal gaz keşfine ilişkin ayrıntıları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez paylaştı:

- 3 aşamadan oluşuyor. 1 deniz tabanında sondaj işlemleri ve sondaj işlemlerinin akabinde yapılan kuyu tamamlama işlemleri ile devam ediyor. 170 km ana iletim hattı tamamlandı. Deniz tabanındaki ekipmanları yönetimini yapacak sinyal hattı da tamamlandı Fatih kanuni ve Yavuz gemileri çalışmaya devam ediyor.

Bakan, ilk gazın verileceği tarihi de duyurdu:

- Mart ayının sonuna doğru ilk gazı sisteme vermiş olacağız.

Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı Bakan Dönmez. Bu doğal gaz keşiflerinin Türkiye'nin enerji üssü projesine yansımasını da değerlendirdi:

- Enerji üssüne katkısı şüphesiz 7 boru hattı sağlayacaktır. Sıvı Dogalgaz da alıyoruz. Yerli gazı da ekleyince kaynak çeşitliliği artacak. Enerji merkezi projemize son derece olumlu yansıyacak.

Bakan Dönmez, Türkiye'nin enerjideki keşiflerinin doğal gaz faturasına yansımasının olup olmayacağına yönelik soruyu da yanıtladı:

- İthal ettiğimiz gaza göre Karadeniz'deki gazın maliyeti daha düşük henüz sisteme veremedik , bu bizim kendi gazımız cari açığımıza olumlu yansıtacak ne kadar gaz üretirsek o kadar az ithal etmiş olacağız gem milletimiz yem devletimiz kazançlı çıkacak gazı sisteme bırakalım ondan sonra değerlendirme imkanımız olacak

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

# doğal gaz # fatih sondaj gemisi