İmran Han'ın Pakistan'da güçleniyor

Pakistan'ın Pencap eyaletindeki ara seçimleri, darbe ile devrilen Başbakan İmran Han'ın liderliğindeki Pakistan Tahrik İnsaf Partisi kazandı.

İmran Han'ın Pakistan'da güçleniyor

  Pakistan'ın bu kalabalık eyaletinin başkenti Lahor da dahil olmak üzere Pencap eyaletinin çeşitli şehirlerindeki parlamento seçimlerinde 20 sandalyenin durumu belli oldu. Bu bağlamda ara seçimler düzenlenmiş oldu.


Pakistan Seçim Komisyonu'nun resmi sonuçlarına göre, İmran Han'ın başkanlığındaki Adalet Hareketi yerel adıyla Tahrik İnsaf partisinin seçim adayları 15, iktidardaki Müslüman Birliği partisi sadece 4 sandalye kazanırken, 1 bağımsız aday  eyalet parlamentosuna girmeye hak kazandı. 
İktidardaki Müslüman Birliği partisinin geleneksel etkiye sahip olduğu Pencap eyaletindeki ara seçimlerde Tahrik İnsaf Partisi'nin zaferi, belirli siyasi mesajlara sahip olabilir.


Normalde Pencap eyaletindeki parlamento seçimlerinde, bu eyalette geleneksel bir toplumsal tabana sahip olan Müslüman Birliği-Navaz Partisi'nin daha fazla sandalye alması gerektiği tahmin ediliyordu, ancak Tahrik İnsaf Partisi'nin ara seçimlerde galip gelmesi,  iktidar partisinin Pencap halkı arasında sevilmediğini ve son olaylardan sonra dengelerin değiştiğini gösteriyor.


Pencap eyaletinde yapılan parlamento ara seçimlerinin sonuçlarına göre kamuoyunun Müslüman Birliği-Navaz Partisi'nin adaylarına desteğinin olmadığını göstermesine ve Tahrik İnsaf Partisine karşı yapılan olumsuz propagandaya rağmen, Adalet Hareketi Partisinin Pencap eyaletinin farklı şehirlerinde desteklendiğini ve yeni bir tabana sahip olduğunu gösteriyor. Bu bağlamda iktidar partinin adayları, kendi partisinin kamuoyu nezdindeki konumuna ilişkin gelecek değerlendirmelerinde bu konuya ciddi şekilde ele alması gerektiğini vurgulanmaktalar.


 10 Nisan 2022'de parlamentoda toplam 342 oydan 174 evet oyla görevinden alınan ve yerine Müslüman Birliği Navaz Partisi lideri Şehbaz Şerif'in atandığı Pakistan'ın eski başbakanı İmran Han'ın, Pencap eyaletinde son ara seçimlerinde kazandıkları zaferi, ulusal seçimlerin yapılması yoluyla iktidarı yeniden kazanmak için güven verici bir adım olarak görüyor.


Pencap'ta yapılan ara seçimler,  eski başbakan İmran Han'ın Başbakan Şehbaz Şerif ve iktidardaki Müslüman Birliği-Navaz partisinin Pakistan halkı arasında pek popüler olmadığı iddiasını bir kez daha kanıtlayıp İmran Han'ın sevildiğini tekrar ispatladı. Nitekim eğer bu ülkede parlamento erken seçimleri yapılırsa iktidardaki Müslüman Birliği- Navaz partinin İmran Han liderliğindeki Tahrik İnsaf Partisi'ne karşı pek fazla şansı olmayacağı söylenebilir. 
Yapılan tahminlere göre, Pencap eyaletinin ara seçimlerinde Tahrik İnsaf Partisi'nin zaferinin açıklanmasının ardından İmran Han, Pakistan'da erken seçimlerin zarureti ve ülkede mevcut durumdan çıkmanın tek yolunu seçim olacağını her zamankinden daha fazla vurgulayacaktır. Aslında, bu ülkede bir an önce seçime gidileceği herkesçe tahmin edilmektedir. 


 Pencap eyalet parlamentosunun yeni bileşimine göre, çoğunluk Tahrik İnsaf  partisine geçecek, Pencap'taki yerel yönetim, Imran Han'ın partisine odaklanacak ve bu da Şehbaz Şerif ve iktidardaki Müslüman Ligi'nin zorluklarını artıracaktır. 
Pencap parlamentosu ve eyalet hükümetinin Tahrik İnsaf partisi lehine değişmesiyle, Pakistan'da İmran Han'ın ve kamuoyunun erken parlamento seçimleri yapılması yönündeki baskısının artacağı kesindir. Bu durum ise Şehbaz Şerif'in hiç de istemediği ve hoşuna gitmeyeceği bir durumdur./

# abd # pakistan # batı # Ulusal # son # darbe # İmran Han # pencap