Sacheen Littlefeather kimdir? Akademi Littlefeather'dan neden özür diledi?

Oscar ödül törenlerini düzenleyen Akademi, Sacheen Littlefeather’dan özür dilediğini açıkladı. 50 yıl sonra gelen özrün ardından Littlefeather için özel bir etkinlik gerçekleştireceği de açıklandı. Peki Sacheen Littlefeather kimdir? 27 Mart 1973 gecesi Oscar ödül töreninde neler yaşandı? Akademi, Sacheen Littlefeather’dan neden özür diledi? İşte yaşananlar...

Sacheen Littlefeather kimdir? Akademi Littlefeather'dan neden özür diledi?

Oscar ödül törenlerini düzenleyen Akademi, 50 yıl sonra Sacheen Littlefeather’dan özür dilediğini duyurdu. Yıllar sonra gelen özür ile birlikte 27 Mart 1973 gecesi Oscar ödül töreninde neler yaşandığı ve Sacheen Littlefeather kim olduğu yeniden gündeme geldi.

SACHEEN LİTTLEFEATHER KİMDİR? AKADEMİ SACHEEN LİTTLEFEATHER'DEN NEDEN ÖZÜR DİLEDİ?

Marlon Brando, 1973'te ''Baba'' filmiyle ''En İyi Erkek Oyuncu'' dalında Oscar ödülünün sahibi oldu. Ancak Oscar ödül töreninin düzenlendiği 27 Mart 1973'te, tören sırasında Marlon Brando'nun ismi okunduğunda sahneye beklenmedik bir konuk çıktı. O isim Sacheen Littlefeather'dı...

Sahneye çıkan Littlefeather'ın konuşması görevliler tarafından engellenmeye çalışılmış olsa da genç Kızılderili söylemeyi başardığı bir iki sözle istenen ilgiyi çekmeyi başarıp, Oscar tarihine geçmiştir.

Sacheen Littlefeather isimli Kızılderili genç kız, Marlon Brando'nun Oscar ödülünü reddettiğini tüm dünyaya ilan etti ve aktörün ''sinema endüstrisinin Amerikalı yerlilerin sorunlarına duyarsız kaldığı gerekçesiyle ödülü kabul etmediği'' yönündeki mesajını tüm dünyayla paylaştı. Ancak Littlefeather olayın ardından yuhalamalarla ve ırkçı söylemlerle karşı karşıya kaldı.

Sacheen Littlefeather kimdir? Akademi Littlefeather'dan neden özür diledi? - Resim : 1

SACHEEN LİTTLEFEATHER KİMDİR?

Sacheen Littlefeather, asıl adı ile Maria Cruz 30 Ocak 1947'de Kaliforniya'da dünyaya gelen Apaçi kanı taşıyan Meksika kökenli oyuncudur.

27 Mart 1973'te Marlon Brando'nun isteğiyle Oscar töreninde Apaçi kıyafetleriyle sahneye çıkarak kızılderili konusuna ve özellikle de Yaralı Diz Katliamı'na dikkatleri çekmek üzere kısa bir konuşma yapmıştır.

Baba filmiyle en iyi oyuncu Oscar'ını kazanan Brando törene gelmemiş, ödülü neden reddettiğini belirten, kızılderililerin karşılaştığı kötü muameleler ve genel olarak ırkçılık hakkında hazırladığı metni okuması için oyuncu arkadaşı Littlefeather'den törene gitmesini istemiştir. Sahneye, Liv Ullmann ve Roger Moore'un yanına gelen Littlefeather'ın konuşmasını gösterinin sorumlusu Howard Koch engellemeye çalışmış kendisine kötü muamelede bulunulmuştur. Buna rağmen genç kızılderili söylemeyi başardığı bir iki sözle istenen ilgiyi çekmeyi başarıp, Oscar tarihine geçmiştir. Littlefeather'ın tamamını okuyamadığı metin gazetelere dağıtılmış ve yayımlanmıştır.

1999 yılında kalın bağırsak kanseri olduğunu belirtti. Mart 2018'de Littlefeather, meme kanseri olduğunu söyledi. 2021 Littlefeather'ın kanserin sağ akciğerine metastaz yaptığı açıklandı.

2022 yılında Oskar Akademisi 50 yıl önce sahnede yaşanan olaylarla ilgili Littlefeather'dan özür dilediğini açıkladı. Littlefeather, özürle ilgili olarak, “Biz yerliler çok sabırlı insanlarızdır, sadece 50 yıl beklemek zorunda kaldım! Espri yeteneğimizi her zaman canlı tutmamız gerek, hayatta kalmamızın yolu bu” dedi.

# Akademi # özür # oscar # çok # 2022 # marlon brando