Aleksandr Dugin kimdir? Aleksandr Dugin kaç yaşında?

Aleksandr Dugin'in kızı Darya Dugin, uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti. Yaşanan olayın ardından Aleksandr Dugin'in kim olduğu araştırılmaya başladı. Peki Aleksandr Dugin kimdir? Aleksandr Dugin kaç yaşında? İşte Aleksandr Dugin'in biyografisi...

Aleksandr Dugin kimdir? Aleksandr Dugin kaç yaşında?

Aleksandr Dugin'in kızı Darya Dugin, uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti.

Darya Dugin'in ölümü sonrası hem Aleksandr Dugin hem de Darya Dugin internet kullanıcıları tarafından araştırılmaya başlandı.

Peki Aleksandr Dugin kimdir? Aleksandr Dugin kaç yaşında? Aleksandr Dugin ne iş yapıyor? Tüm bu soruların cevabı haberimizde...

ALEKSANDR DUGIN KİMDİR? ALEKSANDR DUGIN KAÇ YAŞINDA?

Aleksandr Gelyeviç Dugin 7 Ocak 1962'de Moskova'da doğdu. Aleksandr Dugin, Rus siyaset bilimci ve strateji uzmanıdır.

Kremlin ve Rus ordusuyla yakın ilişkisiyle tanına Dugin, Duma’nın başkanı Gennady Seleznyov’un ve Birleşik Rusya adlı partinin yöneticilerinden Sergey Narişkin’in danışmanıdır.

Rus Jeopolitik Okulu ve Avrasya Hareketi’nin kurucusu olan Dugin, modern Rus muhafazakar düşünüşün Slavofiller çizgisinde yer alan en önemli temsilcilerinden biri olarak kabul edilir. Dugin, sosyoloji, siyaset bilimi ve felsefe alanında doktora yapmıştır.

2008-2014 yılları arasında altı yıl boyunca Moskova Devlet Üniversitesi Sosyoloji Fakültesi’nde Uluslararası İlişkiler Sosyolojisi Bölümü başkanlığını yürütmüştür.

Jeopolitiğin Temelleri, Dördüncü Siyasi Teori, Çok Kutuplu Dünya Teorisi, Noomakhia (24 cilt), Etnososyoloji gibi kitapların yer aldığı altmıştan fazla kitabı bulunmaktadır.

Günümüz Rusya’sında (siyasi liderler dahil) Dugin’in fikirlerinin etkisi yalnızca onu savunanlar tarafından değil düşünsel ve siyasi muhalifleri tarafından da kabul edilmektedir. Dugin’in fikirleri kimi zaman tartışmalı ya da topluma uyum sağlamadığı şeklinde kabul edilse de bu düşüncelerin ilham verici ve orijinal olduğu konusunda neredeyse herkes hemfikirdir.

HEP TÜRKİYE’NİN YANINDA

Putin'in baş stratejisti olarak görünen Dugin'in Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin gelişmesinde önemli rol oynadığı biliniyor.

Dugin 90’lardan bu yana Vatan Partisi’yle omuz omuza Türkiye ve Rusya’nın Avrasya ittifakını savunuyor.

Aleksandr Dugin 1990’lı yıllardan itibaren hızla gelişen Avrasya hareketinde ön alan stratejik fikirleriyle öne çıktı. Sık sık Türkiye’ye de gelerek İşçi/Vatan Partisi’nin içinde bulunduğu Avrasya toplantılarına katıldı. KKTC’ye ve Denktaş’a destek verdi. Türkiye ve Rusya’nın mutlaka stratejik ortak olması gerektiğini savundu. 2000 yılında Rusya Devlet Başkanı olan Vladimir Putin ile çalıştı ve ona stratejik danışmanlık yaptı. Avrasya Hareketi ve Avrasya Partisi’ni kurdu. 15 Temmuz 2016’da darbe girişimi sırasında Ankara’daydı. Dugin’in Jeopolitiğin Temelleri (1997) ve Dördüncü Siyaset Teorisi (2009) gibi 30 kadar kitabı bulunuyor. Kaynak Yayınları tarafından da 2017 yılında “İnsanlığın Ön Cephesi Avrasya” isimli kitabı yayımlandı.

Rus siyaset bilimci ve strateji ustası Dugin, dünyanın çok kutupluluğa gittiğini Rusya ve Türkiye’nin işbirliği yaparak bölgesinde önemli bir güç olacağını savundu. 2003 yılında ABD’nin çöküşe gittiğini söyledi. Dugin 2004 yılından itibaren Türkiye'ye gelerek milli güçlerle temasa geçti ve bu çerçevede Vatan Partisi’nin de içinde bulunduğu Avrasya etkinliklerine konuşmacı olarak katıldı.

Buralarda yaptığı konuşmalarda KKTC ve Denktaş’a destek vererek Ada’nın önemine vurgu yaptı. Rusya’nın KKTC’ye destek vermeye hazır olduğunu belirtti. 2003 yılı sonunda gündeme gelen Annan Planının KKTC’yi yutma amaçlı olduğunu belirterek, “Annan Planı çıkış yolu değil. ABD muhaliflerin yanındaysa biz de Denktaş’ın yanındayız.” dedi. Atlantik’in güçlü Türkiye istemediğini de belirten Dugin, 2004 yılında “Rusya-Türkiye ve İran ittifakı kaçınılmaz. Kıbrıs ve Irak Avrasya’da çözülür.” dedi. Bu dönemde hükümet de Avrasya’ya yönelik adımlar atmaya başladı. Erdoğan da Rusya ilişkilerine önem verdi. Temmuz 2005 tarihinde Erdoğan ile görüşen Putin stratejik ortaklık teklifinde bulundu.

Aleksandr Dugin kimdir? Aleksandr Dugin kaç yaşında? - Resim : 1

Dugin’in çabalarıyla Kasım 2003 tarihinde Moskova’da 22 ülkenin katılımıyla Uluslararası Avrasya Hareketi kuruldu. Bu toplantıya İşçi Partisi de katıldı. Bu adımdan sonra Türkiye ile Rusya arasında Avrasya etkinlikleri hızla arttı. İstanbul, Ankara ve Moskova’da toplantılar yapıldı. Türkiye’de Avrasya hareketinin ilk adımını İşçi Partisi 1996 ve 2000 yıllarında İstanbul ve Ankara‘da yaptığı uluslararası toplantılarla atmıştı. Türkiye’de hızla gelişen bu harekete karşı 2008 yılında Ergenekon ve Balyoz tertibi düzenlendi. ABD-FETÖ iş birliğiyle yürütülen operasyonlarda İşçi/Vatan Partisi ve TSK içindeki vatansever general ve subaylar hedef alındı. Dugin’in de bu operasyonlarda ismi geçirildi. Dugin 2009 yılında yaptığı açıklamada “Ergenekon operasyonları Avrasya direnişine yönelik bir operasyondur.” dedi.

2014 yılından sonra tertibin bozulması ve FETÖ’cü Gladyo’nun üzerine gidilmesi sırasında Rusya ilişkileri de hızla gelişmeye başladı. 2016 darbe girişimini Rusya’nın bildirdiği açıklandı. İki ülke arasındaki ABD engeli kalkmaya başladı. İşte tam da bu süreçte Suriye sınırında 2015 yılında Rus jeti FETÖ’cü pilotlar tarafından düşürüldü. “ABD’nin Ankara’daki adamı: Davutoğlu” uçak düşürme emrini “kendisinin verdiğini” söyledi. 19 Aralık 2016 tarihinde de Türkiye-Rusya ilişkilerini geliştiren Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Karlov, bir FETÖ’cü tarafından suikaste uğradı. Bütün bu kritik olaylarda Türkiye-Rusya dostluğunun bozulmaması için Vatan Partisi ve Dugin ailesi yoğun çaba gösterdi. Uzun yıllardır sağlanan dostluk temaslarıyla en kritik krizler samimi görüşmelerle aşıldı.

# abd # türkiye # rusya # erdoğan # suriye # vatan partisi # son dakika haberleri # ilk # çok # suikast # dugin # aleksandr dugin