Komutanlardan bedelli tepkisi

Emekli askerler, AKP tarafından çıkarılması beklenen bedelli askerliğe tepki gösterdi.

Komutanlardan bedelli tepkisi

Aydınlık’a konuşan Emekli Jandarma Tuğgeneral Süleyman Yüksel, “Ta Yemen’den bu yana ‘Zenginimiz bedel verir, askerimiz fakirdendir’ sözü vardır. Ortada bir vatan borcu vardır, zengin parayla bu borcu ödesin de fakir canıyla mı ödesin?” diye konuştu.

Vatandaşın devlete karşı üç sorumluluğu olduğunu, bunların “askerlik yapmak, vergi vermek ve oy kullanmak” olduğunu belirten Yüksel, “Bedelli yaparsan, nasıl vatandaşlık görevini yerine getireceksin?” diye sordu. “Memlekete para lazımsa, sürdürülebilir bir kaynak yaratsınlar” diyen emekli general Yüksel, “Bedelli dediğiniz şey, çok fazla sayıda asker olması durumunda belki farklı amaçlarla faydalanmak yoluyla mümkün olabilir ama şu an TSK’da asker yetersiz. Bu yetersizliğe rağmen, bedelli askerlik uygulanmasına kesinlikle karşıyım” dedi.

‘ASKERİ GELENEĞİ YOK EDER’

Emekli Astsubay Oktay Yıldırım da bedelli askerlik sistemine karşı olan isimlerden. Yıldırım’a göre, bedelli askerlik tam bir gericilik. Birçok uygarlık tarafından benzer uygulamaların denendiğini ve o uygarlıkların ağır yıkımlar yaşadıklarını hatırlatan Yıldırım, “Bedelli askerlik Ortaçağ ürünüdür” diye konuştu.

Bedelli askerliğe cepheden karşı olduğunun, bunun Türk askeri gelenek ve kültürünü yok etmekten başka hiçbir işe yaramayacağının altını çizen Yıldırım, uygulamanın halk nezdinde eşitlik duygusunu da yok edeceğini belirtti.

Bütün gençlerin askerlik eğitimi almaları gerektiğini savunan Yıldırım şunları söyledi:

“Türk Ordusu bütün bir Türk milletini ifade eder. TSK da o sırada görev başında bulunan, nöbet tutan kısmıdır. TSK savaş sanatı öğretme okuludur. Türk milleti savaşan karakterde bir millettir. Bu karakteri yok ederseniz, bu millet ayaklar altında kalır.” Edinilen bilgilere göre, muvazzaf askerler de bedelli askerlik uygulamasının adalet duygusunu zedeleyeceği görüşünde.

Erdem ATAY / Aydınlık

# bedelli askerlik # askerlik