Kül Çarşambası nedir? Paskalya ile alakası nedir? Büyük Perhiz hakkında her şey...

Hristiyanlar için kutsal günlerden olan Kül Çarşambası nedir? Kül Çarşambası ne zaman başlar? Büyük Perhiz ile Kül Çarşambası'nın ilgisi nedir?

Kül Çarşambası nedir? Paskalya ile alakası nedir? Büyük Perhiz hakkında her şey...

Kül Çarşambası, Batı kiliselerinde Büyük Perhiz'in ilk günüdür. Paskalya'dan yaklaşık 6 buçuk hafta öncedir ve 4 Şubat ila 11 Şubat arasında bir gündür.

Şimdi tarih sabit olarak Paskalya'dan 6 hafta önceye sabitlendi. Fakat Hristiyanlığın ilk dönemlerinde Büyük Perhiz'in süresi kiliseler arasında farklılık gösteriyordu.

Eskiden daha koyu ritüellerle sürdürülen Büyük Perhiz'den günümüze sadece ayinlerde tüm cemaatin alnına kül sürme ritüeli kaldı.

Katolik Kilisesi'nden süregelen haç çizmek, cemaatin alnına külden haçlar çizilir; sürülen küller, bir önceki Palmiye Pazarı'nda yakılan yaprakların külleridir. Kül Çarşambası; Anglikan, Lutheran ve Protestan kiliselerinde de kutlanır. Doğu Ortodoks kiliselerinde ise Büyük Perhiz'in pazartesi günü başlamasından dolayı Kül Çarşambası yoktur.

Fakat Paskalya mezhep ayırt etmeksizin tüm kiliseler ve Hristiyanlar tarafından kutlanır. Paskalya'da İsa'nın çarmıha gerildikten sonra 3. günde dirilmesi kutlanır.

ulusal.com.tr

# hristiyanlık