ABD ve Batı, Zaman'a sahip çıktı

F tipi örgütün amiral gemisi Zaman Gazetesi yönetimine kayyum ataması başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere Batı'da rahatsızlıkla karşılandı. "Kayyum kararı rahatsız edici" denilerek endişeler dile getirildi.

ABD ve Batı, Zaman'a sahip çıktı

F tipi örgütün en etkili aracı olan Zaman Gazetesi'ne kayyum atandı Amerika ve Avrupa'dan tepki sesleri yükseldi. İlk destek Fethullah Gülen'in yaşadığı Amerika'dan geldi. Yargının kayyum ataması ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby'ye soruldu.

Sözcü, kayyum atamasının “rahatsız edici” olduğunu belirtti. Kirby, “Yaşananları, Türk hükümetinin medyayı ve diğer eleştiri odaklarını hedef alan rahatsız edici yargı kararlarının en sonuncusu olarak görüyoruz” dedi.

F tipi örgütün amiral gemisine kayyum atanması Avrupa Konseyi, Abrupa Parlamentosu ve Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı'nda da rahatsızlık yarattı.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, kayyum atamasını basın özgürlüğüne demokratik bir toplumda yeri olmayan şekilde son derece ciddi bir müdahale olarak gördüğünü açıkladı. Muiznieks, "Türkiye’de medya özgürlüğüne yönelik kabul edilemez ve gereksiz müdahale zincirinin son örneği" ifadelerini kullandı.

Zaman'a sahip çıkan bir diğer isim de Avrupa Parlomentosu Başkan Yardımcısı Alexander Lambsdorff oldu. Lambsdorff, "Türk hükümeti, AB-Türkiye Zirvesi’nden sadece birkaç gün önce medya özgürlüğüne saygı eksikliğini bir kez daha gösterdi" dedi.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri de, "uzun süredir korkulan gerçekleşiyor. Zaman Medya Grubu susturuldu. Basın özgürlüğüne baskı üzüntü verici şekilde sürüyor" diyerek Zaman'a sahip çıktı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatovic de "Zaman Gazetesi’ne kayyum atanmasına ilişkin karar son derece endişe verici" dedi. Mijatovic, "bu hareket sadece ülkedeki medya çoğulculuğunu daha fazla tehdit etmekle kalmıyor aynı zamanda eleştirel seslere gözdağı veriyor" ifadelerini kullandı.

ulusalkanal.com.tr

# abd # batı # sahip çıktı # zaman gazetesi