Uzmanlar Ulusal Kanal’a konuştu: İstanbul depreme hazır mı?

Deprem tartışmalarının yeniden güdeme geldiği İstanbul'da, 99 depremi sonrası tespit edilen toplanma alanlarının yüzde yetmişi imara açıldı. Olası bir deprem anında vatandaşların toplanabileceği alanın çok kısıtlı olduğunu belirten uzmanlar, mevcut alanların da ihtiyacı karşılayamacağını savunuyor.

Marmara bölgesinde geçen hafta meydana gelen 4,4 büyüklüğündeki deprem, İstanbul'da unutulan deprem gerçeğini yeniden hatırlattı.

1999 yılında merkez üssü Gölcük'te meydana gelen depremde en büyük yıkım İstanbul'da yaşanmış ve yaklaşık 20 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Depremin ardından bir dizi önlem alan yetkililer, İstanbul'da olası bir deprem anında vatandaşların toplanabileceği toplam 493 deprem toplanma alanı belirledi. Ancak zaman içinde belirlenen yeşil alan niteliğindeki toplanma alanları bir bir satıldı. Üzerlerine çok katlı konut ticaret alanları ve alışveriş merkezleri dikildi.

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna, 99 depremi ardından belirlenen alanlarının büyük bir bölümün imara açıldığını söyledi.

İstanbul'un mevcut şekilde depreme hazırlıksız olduğunu belirten Suna, Maltepe ve Yenikapı'daki dolgu alanlarının bu ihtiyacı karşılamayacağını belirtti.

Suna, az sayıda kalan toplanma alanlarının da olası bir deprem anında ihtiyacı karşılamayacağını kaydetti.

Yaklaşık 15 milyon kişinin yaşadığı İstanbul'da yeşil alanların art arda imara açıldığını söyleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi CHP Meclis Üyesi Hakkı Sağlam, olası bir deprem anında vatandaşların gideceği bir yerin kalmadığına dikkat çekti.

Sağlam, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a bir de çağrı yaptı.

Haber: Gökhan Çelik - Kamera: İhsan Ulak

ulusalkanal.com.tr

# ulusal kanal # Kadir Topbaş # 1999 depremi # nusret suna # Gökhan Çelik # hakkı sağlam # İnşaat Mühendisleri Odası # İstanbulda deprem toplanma alanları