’Demokrasi ittifakı’nın fikir babası Kandil

HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın ‘İkinci turda demokrasi ittifakı’ önerisinin fikir sahibinin Kandil olduğu Mustafa Karasu’nun söyleşisiyle ortaya çıktı. Karasu, Demirtaş’tan önce, ‘Buna demokrasi ittifakı demek lazım’ ifadelerini kullandı

’Demokrasi ittifakı’nın fikir babası Kandil

Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırsa ‘demokrasi ittifakı’ kuracaklarını söyleyen HDP’nin tutuklu adayı Selahattin Demirtaş, “Bu ittifak, Millet İttifakı’nı aşan bir genişlikte olacaktır” dedi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Demirtaş, “AKP’nin seçimi kaybedeceği netleşti. Giderek daha saldırgan bir üslupla beni hedefe koymalarının nedeni de budur. Yandaş anket şirketleri bile durumu kurtaramıyor artık. Herkes yeni bir yönetime, demokratik bir geleceğe hazır olsun. Bu arada, kimse bu saatten sonra AKP uğruna suça ve günaha bulaşmaya da kalkmasın, sadece kendi başını yakmış olur. HDP barajı aşarsa Türkiye nefes alır. CB seçiminde 2. tura kalacağıma inanıyorum. 2. turda en geniş demokrasi ittifakını sağlayacağız ve halkımızın önüne güçlü bir alternatifle çıkacağız. Bu ittifak, Millet İttifakı’nı aşan bir genişlikte olacaktır. Bunu mutlaka başaracağız” ifadelerini kullandı.

Demirtaş’ın bu mesajından hemen önce terör örgütünün yayın organı ANF’ye konuşan PKK’nın Kandil’deki liderlerinden Mustafa Karasu, HDP’nin seçim sürecine ‘demokrasi ittifakı’ demesi gerektiğini söyledi.

Karasu şu ifadeleri kullandı:

“(...) Belki seçime HDP giriyor ama bu da bir demokrasi blokudur. Buna da demokrasi bloku, demokrasi ittifakı demek lazım. Belki diğerleri resmi ittifaklar oluşturdu. HDP etrafında resmi blok olmadı ama bütün demokrasi güçleri HDP’nin etrafındadır. HDP bileşenleri adaylarıyla seçime giriyor ama HDP bileşeni olmayan hatta HDP’yle seçim ittifakı yapmayan demokrasi güçleri de HDP’ye destek veriyor. Bu bakımdan ittifaktan öte tam bir demokrasi bloku oluştu.

(...) Kuşkusuz seçime gidip sadece oy vermek yetmez. Onu sahiplenecek iradeyi de göstermek lazım. Öte yandan HDP’nin barajı aşması açısından çok çalışılması lazım. Barajı yüzde 1’lik, yüzde 2’lik aşmak değil, HDP öyle bir oy almalı ki ne kadar hile yaparsa yapsın HDP’nin baraj altında tutulması engellenebilmeli. Bu mümkün müdür, mümkündür. Çünkü hilenin de bir sınırı olur. Bir noktaya kadar yapabilir. Bu açıdan da bu seçimlere gerçekten bir değer vermek lazım.”

Aydınlık

# açıklama # seçim # 24 haziran # selahattin demirtaş # mustafa karasu # demokrasi ittifakı