Malatya tekstil geçmişini müze ile yaşatıyor

Malatya’nın Yeşilyurt İlçesi, geçmişte pamuğun evlerde işlendiği önemli teskstil merkezlerinden. Teknolojiyle birlikte, artık bu gelenek bırakılıyor. Unutulmaya yüz tutmuş bu geleneği yaşatmak için, Tekstil müzesi kuruldu.

Malatya tekstil geçmişini müze ile yaşatıyor

Malatya’da yün ve pamuğun kumaşa dönüşmesinin tarihi serüveni, Yeşilyurt Belediyesi'nin kurduğu müzede, bal mumu heykellerle canlandırıldı.

İlçede evlerde bulunan tezgahlarda tekstil ürünleri üretmek, çok eski bir gelenek.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar yaptığı açıklamada, yerini teknolojik aletlere bırakan bu geleneğin, sergilenerek yaşatılması için, vatandaşların evlerinde ki aletleri bağışladığını belirtti.

Kentin yetiştirdiği tekstilcilerden Mahmut Çalık ve Hasan Çalık'ın ismi verilen tekstil müzesinde, ilçedeki tekstilin gelişimi kronolojik olarak bin 500 materyalle sergilendi.

Yün ve pamuktan ipin üretimi, tezgahta kumaşın dokunması ile kıyafetlerin dikimine kadar tekstil ürünlerinin tüm üretim aşamaları bal mumu heykellerle görsel olarak müzede meraklılarını bekliyor.

# teknoloji # tekstil # malatya # sergi # pamuk # yeşilyurt # tezgah # gelenek # Yeşilyurt Belediyesi # Malatya Yeşilyurt # Mehmet Çınar # yün