Böyle intihar şekli görülmedi!

Manisa’da ilginç bir intihar teşebbüsünde bulunan mahkumun midesi ve kalın bağırsaklarından 13 adet kalem pil çıkartıldı. Pil sayısı fazlalığı olarak tıp literatüründe ilk olduğu belirtilen hastanın sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

Böyle intihar şekli görülmedi!

Manisa’da hastaneye kaldırılan bir mahkumun midesi ve kalın bağırsaklarından 13 adet kalem pil çıktı.

Manisa T Tipi Cezaevi’nde kalan mahkum 26 yaşındaki Ş.K., kaldığı koğuşta 13 adet pili arka arkaya yutarak intihar teşebbüsünde bulundu. Aynı koğuşta kalan arkadaşlarının olayı fark etmesi ve fenalaşması üzerine ambulansla hastaneye kaldırılan Ş.K.’ya acil serviste hemen müdahale edildi. Yapılan muayene sonrası röntgeni çekilen Ş.K.’nin midesi ve kalın bağırsaklarında 13 adet kalem pil olduğu saptandı. Manisa Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Erdem Nalbant tarafından ameliyata alınan Ş.K.’nın midesi ve kalın bağırsaklarından yapılan başarılı operasyonla 13 adet kalem pil çıkartıldı. Sağlık durumunun iyi olduğu belirtilen Ş.K.’nın bir süre gözetim altında kaldıktan sonra taburcu edilerek, tekrar cezaevine gönderileceği belirtildi. 26 yaşındaki mahkum hastanın ilk olarak karın ağrısı şikayetiyle geldiğini aktaran Manisa Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Erdem Nalbant, “Acil servise karın ağrısı şikayetiyle başvurmuş. Burada yapılan tetkiklerinde ve filminde hatanın midesinde bol miktarda kalem pil olduğu tespit edilmiş. Kişi 13 tane kalem pili yuttuğunu daha sonra ifade de etti. Bunun üzerine hastayı zaman bekletmeden ameliyata aldık. Çünkü beklediği takdirde hem kimyasal anlamda bir problem meydana gelebilir hem de mekanik anlamda bir bağırsak veya mide de tıkanıklığa yol açabilirdi. Daha öncede ben baktığımda Türkiye tıp literatüründe bu şekilde bol miktarda 13 tane pil yutulup ve cerrahi operasyon gerçekleştiren bir vaka yok. Bu anlamda Türkiye’de ilk gerçekleştirilen bir olaydı. 11 tanesi midedeydi, ameliyat sırasında tespit ettiğimde bir tanesi ince bağırsağı geçmişti, biri de on iki parmak bağırsağındaydı. Elle manipülasyon yöntemiyle ince bağırsağa geçip, ikisini ince bağırsaktan 11 tanesini mideden küçük bir kesiden dışarıya çıkarmak suretiyle ameliyatımızı gerçekleştirdik. Hastamızın şuan sağlık durumu gayet iyi. Problemi yok. Ama psikolojik olarak psikiyatrik desteği de alması gerektiği için şimdi psikiyatri uzmanlarımızla beraber değerlendiriyoruz. Yaklaşık 2 saat süren bir ameliyatımız oldu. 2 saatin sonunda ameliyatımız bitirdik.” dedi.

Ameliyata gecikilmiş olunsaydı ciddi rahatsızlıkların ortaya çıkabileceğini belirten Nalbant, “Mide geçişinde bir darlık yaratacağı için pil geçemezse o bir tıkanıklık olabilirdi veya aşağıya geçerse ince bağırsaklarda tıkanıklığa yol açabilirdi. Bu da bağırsakların ciddi zarar görmesine, bağırsakların bir kısmının kesilmesi gibi daha dramatik bir olaya neden olabilirdi. Ama hızlı bir şekilde müdahale ettiğimiz için bunlar olmadan küçük kesilerden mide ve ince bağırsağa ulaşarak ameliyatımızı gerçekleştirdik ve yemek yemeğe de önümüzdeki günlerde en kısa sürede başlayacak.” şeklinde konuştu.

Türkiye’deki bu tür vakanın ilk olduğunun kaydeden Nalbant, “Dün tıp literatüründe taradım. Benzer vaka yok. Daha çok küçük yaşlarda 0-7 yaş arasında vakalar var. Onlarda küçük, bizim saat pil dediğimiz onlardan yanlışlıkla yutulmuş. Türkiye’de 13 tane pil yutup cerrahi operasyon yapılan vaka yok. Önümüzdeki yıl 2016 yılında gerçekleştirilecek olan ulusal cerrahi kongresine de bu vakayı sunmayı düşünüyoruz” dedi.

Manisa Devlet Hastanesi’nin her türlü hastalıklarda vatandaşın yanında olduğunu anlatan Hastane Yöneticisi Dr. Zafer Ulusan ise “Doktorumuz yaptığı ameliyatı gece 12’den sonra gerçekleştirmiş. Eğer sayısı az olsaydı, endoskopi yöntemiyle ameliyatsızda bunu çözebilecekti. Ancak sayı çok fazla olduğu için ameliyat zorunlu olmuştur ve hiç geciktirilmeden hasta sağlığına kavuşmuştur. Halkımız rahatlıkla her türlü şikayetinde devlet hastanesine gelebilir.” dedi. İHA