Üç ülke farklı yönetmelerle vaka sayılarını düşürdü

Son yılların en önemli pandemilerinden biri olarak gösterilen yeni tip koronavirüs mücadelede üç ülke öne çıkıyor. Çin, Singapur, Güney Kore... Üç ülke de farklı yönetmelerle vaka sayılarını düşürdü, yayılım hızını azalttı.

Üç ülke farklı yönetmelerle vaka sayılarını düşürdü

Çin, Singapur, Güney Kore. Bu üç ülke koronavirüs pandemesi karşısında etkin mücadele etti. Ve hepsi de farklı yöntemler kullandı. Stratejileri ile bilim dünyasının dikkatini çeken bu üç ülkenin başında Çin geliyor.

Çin, etkin izolasyon stratejileriyle ilerledi. İl etapta "abartılı" bulunan bu yöntem soncu hastalığın yayılımı kontrol altına alındı. Hastalığın başladığı ve hastalıktan en fazla etkilenen Çin, aldığı önlemlerle yeni vaka sayısını sıfıra indirdi. Benzer şekilde ölüm vakaları da ortadan kalkmaya başladı. Çin’in hastalığın başlangıcı sonrası aldığı önlemleri başka ülkeler için örnek oluşturdu.

Ve Singapur, en erken dönemde tanı formülüne başvurdu. Singapur, daha salgının Çin'de başladığı en erken dönemde şüpheli zatürresi olan hastaları saptayıp izole etti. Böylece Çin'dekine benzer çok katı seyahat ve sokağa çıkma yasağı önlemlerinin alınmasına gerek kalmaksızın hastalığın sınırlanmasını sağlandı.

Hastalığın kontrol altına alınmasına ilişkin başarılı sayılan ülkelerden birisinin de Güney Kore. Ancak bu ülkede alınan önlemler Çin'dekinden oldukça farklı. Güney Kore'nin başarısının temel öğesi çok yaygın tanı testi uygulaması.

Yaşlılar, hipertansiyon, şeker hastası, kronik akciğer-kalp hastalığı olanlar, kanser tedavisi görenlere hastaneye yatmada öncelik tanınıyor. Orta şiddette belirti gösterenler, hastane dışında oluşturulan merkezlerde izlenip, destek tedavisi veriliyor. İyileşenler ve iki defa testi negatif bulunanlar taburcu ediliyor.

Karantina önlemlerini ihlal edenlere ise 2 bin 500 Amerikan doları ceza uygulanıyor. Bu cezanın 3 katına artırılması veya 1 yıllık hapis cezası verilmesi de gündemde.

ulusal.com.tr

# koronavirüs # çin # Güney Kore # singapur