Booking.com yasağı resmen başladı

Yaklaşan tatil sezonu öncesi önemli bir gelişme yaşandı. TURSAB'ın başvurusu üzerine booking.com adlı internet sitesi üzerinden otel ve pansiyonlarda rezervasyon yapılması yasaklandı. Kararın iç turizim ve butik otellerin alehine olduğu değerlendiriliyor.

Booking.com yasağı resmen başladı

Hollanda merkezli online otel rezervasyon sitesi Booking.com’a Türkiye’de mahkeme kararıyla yasak getirildi.

Karar Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin başvurusu üzerine alındı. İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi "Sitenin Türkiye’deki otel ve konaklama tesislerinin pazarlanması ve pazarlanmasına aracılık edilmesi yönündeki faaliyetin durdurulmasına" karar verdi. Gerekçe ise haksız rekabet oldu.

TÜRSAB Genel Sekreteri Çetin Gürcün “Site seyahat acentesi gibi faaliyet yürütüyordu. Türkiye’deki oteller için Türk tatilcilere aracılık etmeye başladı" ifadelerini kullandı.

Dünya çapında faaliyet gösteren site mahkeme kararı üzerine Türkiye'deki otelleri listesinden çıkardı. Şirketten konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada kararın temyize götürüleceği belirtildi. Açıklamada "Tüm dünya karşılaştırmalı konaklama ve rezervasyon imkânı ile pazarda sağlıklı bir rekabetin oluşmasına katkıda bulunuyoruz" denildi.

Hollanda ile yaşanan siyasi kriz dönemine denk gelen karar, turizm sektöründe tartışmaları da beraberinde getirdi. Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Hakan Duran, kararın özellikle iç turizmde sektörü etkileyeceğini söyledi. Vatandaşlar Türkiye'deki binlerce pansiyon ve butik otellere bu site üzerinden ulaşıyor.

Siteye yönelik karar sadece Türkiye'deki kullanıcıları kapsıyor. Yurtdışından Türkiye'deki otellere rezervasyon yapılabiliyor. Siteyi Türkiye'den 13 bin otel ve pansiyon ile 1 milyon 800 bin'den fazla üye kullanıyor.

ulusalkanal.com.tr

# türsab # Türkiye Seyahat Acentaları Birliği